ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετική τάση στην οικονομία «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ το 2019

13:42 - 26 Δεκ 2018 | Οικονομία
Θετική τάση στην οικονομία «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ το 2019
Το γ' τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2008, επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων σημειώνεται ότι «με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την σε ετήσια βάση βελτίωση όλων των δεικτών οικονομικού κλίματος το 11μηνο 2018, καθίσταται φανερό πως το μομέντουμ εκκίνησης του 2019 είναι θετικό. Εξ ου και οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών για ελαφρώς ταχύτερη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ. Ωστόσο, ισχυρές εξωγενείς διαφοροποιήσεις επιβάλλουν αλλαγές και στην δομή της εγχώριας αναπτυξιακής δυναμικής».

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018 υπερβαίνει στα 2 από τα 3 τρίμηνα τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο απολογισμός για το 2018.

Θετική ευκαιρία εκκίνησης το 2019

Ο συντάκτης του Δελτίου επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται σε ένα ολοένα και πιο ρευστό διεθνές περιβάλλον και για το σκοπό αυτό οφείλει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση (επενδύσεις και κατανάλωση) προκειμένου να αντισταθμίσει τις ενδεχόμενες διεθνείς αντιξοότητες του 2019. «Από την άποψη αυτή, η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που να διευκολύνουν τις επενδύσεις, όπως και η τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης μέσω της αναδιανομής εισοδημάτων υπέρ των πιο αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, εξυπηρετούν την προσαρμογή και συνέχιση της αναπτυξιακής πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία».

Τα θετικά μέτρα θα τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση

Η απόφαση επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (σε εργαζόμενους σε τράπεζες, ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία, ναυτιλιακά πρακτορεία και εταιρείες, ξενοδοχεία κ.ά.), η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μη περικοπή των συντάξεων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και μία σειρά άλλα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά και με υψηλή ροπή προς κατανάλωση (μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.) αναμένεται να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα και να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση το 2019, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις στη βιομηχανία - Δάνεια από τις τράπεζες

Θετική επίδραση αναμένεται να έχουν επίσης οι επενδύσεις στη βομηχανία και η επανεκκίνηση του τραπεζικού δανεισμού. Επισημαίνονται, μάλιστα, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις από τη βιομηχανία (ο ΣΕΒ μιλά για 16 δισ. επενδύσεις τα επόμενα χρόνια μόνο από τα μέλη του), καθώς και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων από τις τράπεζες (υπολογίζονται σε 10 δισ. από τις 4 συστημικές τράπεζες το 2019) με κατεύθυνση επιχειρήσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις

«Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, που έχει επιτέλους επιτευχθεί η έξοδος της χώρας μας από το μακροχρόνιο καθεστώς αυστηρής επιτροπείας, γίνεται πλέον εφικτός ο στόχος να καταστεί πραγματικά ελκυστικός προορισμός για μεγάλες επενδύσεις, που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επενδυτές», σημειώνεται στο Δελτίο. «Οι Στρατηγικές Επενδύσεις, δηλαδή επενδύσεις μεγάλου μεγέθους και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση της οικονομίας όπως αυτή καθορίζεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική», καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.