ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Το μεγάλο στοίχημα της βιωσιμότητας της ανάπτυξης είναι εφικτό

18:35 - 13 Ιαν 2019 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Το μεγάλο στοίχημα της βιωσιμότητας της ανάπτυξης είναι εφικτό
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε σε συνέντευξή του ότι «η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει βάσει των συμφερόντων του Δημοσίου και όχι βάσει του πολιτικού χρόνου».

Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών απάντησε ότι «όσο το αργότερο, τόσο το καλύτερο», καθώς, «ο συνδυασμός της αναπτυξιακής στρατηγικής και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης που ξεδιπλώνονται σταδιακά και θα αποτελέσουν τις βάσεις της επόμενης τετραετίας».

 

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνωρίζει τους «πολλούς και σημαντικούς αγώνες» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ «για την έξοδο από τα μνημόνια και τη δημιουργία κοινωνικού κράτους», ωστόσο θεωρεί ότι η συνεργασία αυτή «χάνει τη δυναμική της, ίσως γιατί βασικά ζητήματα του πλαισίου συνεργασίας μας έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας» και προσθέτει ότι «έχουν μείνει χωρίς συναίνεση εκείνα τα ζητήματα που έχουμε πραγματικές διαφωνίες».

 

Θεωρεί αναγκαιότητα τη συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους ως στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά προσθέτει ότι «το ΚΙΝΑΛ δεν έχει απογαλακτιστεί από τη συμμαχία του με τον νεοφιλελευθερισμό και τη Δεξιά».

 

Για το αν «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές» απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές από την υλική αποτύπωση του προγράμματος του και όχι από την σκανδαλολογία. Η ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς και σκανδάλων δεν σχετίζεται με το τι επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά με το τι υπάρχει υποφωτισμένο εδώ και δεκαετίες και τι θεωρεί αξιόποινο η Δικαιοσύνη».

 

«Η σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός πιο απλού, πιο δίκαιου και με μονιμότερα χαρακτηριστικά φορολογικού συστήματος», σχολιάζει ο ίδιος.

 

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε ότι «η πρόταση για ένα εγγυοδοτικό ταμείο είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο γιατί είναι πιο ώριμο σχέδιο, όσο και γιατί ήδη υπάρχει η ιταλική εμπειρία».

 

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητα της ανάπτυξης» και εκφράζει την πεποίθηση του ότι «ο στόχος αυτός είναι εφικτός βάσει των όσων ανέφερε για τα κόκκινα δάνεια, το κοινωνικό κράτος και το φορολογικό σύστημα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.