ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επενδύσεις της ΕBRD έφτασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα

15:00 - 17 Ιαν 2019 | Οικονομία
Οι επενδύσεις της ΕBRD έφτασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) προχώρησε σε επενδύσεις στην Ελλάδα που έφτασαν τα 846 εκατομμύρια ευρώ το 2018, με τις συνολικές επενδύσεις της τράπεζας στη χώρα μας να φτάνουν τα 2,4 δισεκατομμύρια από το 2015.

Οι επενδύσεις της ΕBRD στην ελληνική οικονομία την περασμένη χρονιά ήταν κατά 232 εκατομμύρια αυξημένες σε σχέση με το 2017, καθιστώντας τη χώρα στην τρίτη θέση των χωρών δραστηριοποίησης της τράπεζας.

 

Η ΕBRD επικεντρώθηκε στον ιδιωτικό τομέα σε επενδύσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Και οι δύο συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επίλυσης NPLs ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της ΕBRD και υποστήριξαν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα συμβάλλοντας στη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών.

 

Η ΕBRD συμμετείχε στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank, με επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ με τα ομόλογα να υποστηρίζουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση και να διαφοροποιούν τις πηγές χρηματοδότησής της.

 

Το 2018, η Ελλάδα ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ενεργή χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Διεθνούς Εμπορίου (TFP) της ΕBRD βάσει του αριθμού των εγγυήσεων που χορήγησε, διευκολύνοντας 384 συναλλαγές συνολικής αξίας 352 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών της ΕBRD.

 

Παράλληλα, στην πρώτη της επένδυση της σε Χρηματιστήριο Ενέργειας, η τράπεζα έγινε μέτοχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με ποσοστό 20%. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαχειρίζεται τις Αγορές Ενέργειας και τις Ενεργειακές Χρηματοπιστωτικές Αγορές.

 

Η ΕBRD ξεκίνησε ένα νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης τους, ενώ επένδυσε στην πρώτη συναλλαγή ενυπόθηκων τίτλων (ΑΒS- Τίτλοι εξασφαλισμένοι με περιουσιακά στοιχεία) που έχει γίνει ποτέ από μη τραπεζικό οργανισμό στην Ελλάδα.

 

Να σημειωθεί πως η τράπεζα άρχισε να επενδύει προσωρινά στην Ελλάδα το 2015 με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020. Τον Δεκέμβριο του 2018, οι μέτοχοι της ΕBRD συμφώνησαν να παρατείνουν το έργο της τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι το 2025, ύστερα από αίτημα των ελληνικών αρχών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.