ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος το «ιταλικό μοντέλο» για τα κόκκινα δάνεια

11:10 - 18 Ιαν 2019 | Οικονομία
Επί τάπητος το «ιταλικό μοντέλο» για τα κόκκινα δάνεια
Το πλέον σημαντικό και πολύπλοκο ζήτημα αυτής της διαπραγμάτευσης, που ξεκλειδώνει την πρώτη δόση (περίπου 600 εκατομμύρια) για την απομείωση του χρέους είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό παραδέχτηκε χτες κυβερνητική πηγή, που σημείωσε ότι ελληνική πλευρά είναι πιο κοντά στο σχέδιο που προωθεί το ΤΧΣ για το APS (Asset Protection Scheme).

Όπως ανέφερε η πηγή προκρίνεται το Ιταλικό μοντέλο γιατί υπάρχει ήδη η σχετική εμπειρία στην Ευρώπη και φαίνεται ότι και η Κομισιόν δε θα εκφράσει αντίρρηση. Αντίθετα όπως αναφέρεται η πρόταση της ΤτΕ η μπορεί  να ενσωματωθεί στο όλο πλαίσιο αργότερα, καθώς τώρα εάν υιοθετηθεί, υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κρατικών ενισχύσεων (σ.σ.: προφανώς λόγω της εμπλοκής του θέματος της αναβαλλόμενης φορολογίας).

Σημειώνεται ότι το Ιταλικό μοντέλο προβλέπει το δημόσιο παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για την έκδοση senior ομολόγων εν όψει των  τιτλοποιήσεων ύψους 10-15 δισ. ευρώ, που θα πραγματοποιήσουν την τριετία 2019-2021.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβαρύνει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού μιας τράπεζας ((risk assets), γεγονός που στη συνέχεια δημιουργεί ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης για την διατήρηση σε ικανοποιητικά επίπεδα των σχετικών δεικτών. από τα κεφάλαιά της.

Όμως η διαμόρφωση του Asset Protection Scheme μέσω των κρατικών εγγυήσεων εγγυάται το κόστος της διακράτησης του risk asset και έτσι θα μηδενίζεται το σχετικό ρίσκο. Μάλιστα καθώς τα senior ομόλογα αυτά έχουν εγγυήσεις κστηγοριοπούνται, αποκτούν rating, και μπορεί να διακινηθούν στην αγορά με κέρδος για την τράπεζα.

Πάντως στο κλιμάκιο των θεσμών, που έρχεται από Δευτέρα θα μετέχει και το ΔνΤ που επανειλημμένα έχει εκφράσει «σκληρές» θέσεις για τις ανάγκες ανακεφαλιοποίησης των τραπεζών λόγω του μεγάλο αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος είναι οι  δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) να πέσουν κάτω του 20% το 2021.

Ήδη οι τράπεζες προσπαθούν να τρέξουν τις σχετικές διαδικασίες ώστε να τηρήσουν τους στόχους. Ενδεικτική ήταν η κίνηση της Eurobank να συγχωνευτεί με τη Grivalia για να βελτιώσει δείκτες, της ALPHA να πουλήσει το 2019 δύο ακόμη χαρτοφυλάκια NPLs, ένα με και ένα χωρίς εξασφαλίσεις, της ΕΤΕ να προχωρήσει σε αντίστοιχες πωλήσεις και της Τράπεζας Πειραιώς που στην τριετία 2019 – 2021, στοχεύει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 14 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.