ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Σήμερα η δικαστική «μάχη» για αναδρομικά-επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων

09:15 - 01 Φεβ 2019 | Οικονομία
Κρίσιμες για την κυβέρνηση θα είναι οι επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων.

Σήμερα συζητούνται στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα των αναδρομικών των δώρων και των επιδομάτων αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

 

Το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας που έγινε με τον νόμο 4093/12.

Οι πρώτες περικοπές είχαν γίνει με τον ν. 3833/10 και τον ν. 3845/10 του 2015, οι οποίες κρίθηκαν επίσης αντισυνταγματικές. Αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά, θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει σήμερα στην ολομέλεια του ΣτΕ.

 

Ποιους αφορά

 

Όσους έχουν έννομη σχέση δημοσίου δικαίου σε Δημόσιο,  ΟΤΑ,  ΝΠΠΔ,  ΙΔΑΧ και όσους σχετίζονται εν γένει με το δημόσιο τομέα.

 

Οι προβλέψεις της ΕΝΥΠΕΚΚ

 

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΕΝΥΠΕΚΚ με τη συμμετοχή των κ. Αλέξη Μητρόπουλου , Γιώργου Ρωμανιά , Δημήτρη Μπούρλου, Χάρη Μπουκουβάλα και Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου επισημάνθηκαν τα εξής :

 

-Στα 12 με 24 μηνιάτικα υπολογίζεται η μέση αξίωση των συνταξιούχων από τα αναδρομικά σε βάθος 5ετίας. Για συντάξεις έως 1.000 ευρώ οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ

 

-Για υψηλές συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, γενικών διευθυντών κλπ. τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τα 110.000 ευρώ πάντα σε βάθος 5ετίας.

 

-Ο ΕΦΚΑ καθυστερεί την ανάρτηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων στην οποία εμφανίζεται η προσωπική διαφορά, ποσό που θα επικρέμεται πάντα απειλητικό πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, ακόμα κι αν γλίτωσαν την περικοπή εντός του 2019.

 

-Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει προβλέψει τον συνυπολογισμό των εισφορών από παράλληλη ασφάλιση σε δύο πρώην ταμεία προκειμένου να προσαυξάνεται η σύνταξη. Προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υπολογισμού της παράλληλης ασφάλισης με αποτέλεσμα να χάνει μικρά η μεγαλύτερα ποσά το 35%-40% των υποψήφιων συνταξιούχων.

 

- Έως και 300 ευρώ το χρόνο θα αυξηθούν οι κατώτατες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της σύνδεσής τους με την αύξηση του κατώτερου μισθού. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η εισφορά μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει έως 320 ευρώ το μήνα καθώς τους 36 επόμενους μήνες θα πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ.

 

-Οι νέες μειωμένες συντάξεις που εκδίδονται με το νόμο Κατρούγκαλου, υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των αποδοχών την περίοδο 2002 έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης . Οι νομικοί επισημαίνουν ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ακόμα και αν το ζητούν επισήμως από τον ΕΦΚΑ δεν παίρνουν ποτέ στα χέρια τους το έγγραφο που αποδεικνύει ότι αυτές ήταν οι πραγματικές τους αποδοχές κατά την επίμαχη περίοδο.

 

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σημείωσε πως οι συνταξιούχοι έχασαν με τα μνημόνια συντάξεις 1,5 έως 2,5 ετών. Αν αφαιρεθούν οι περικοπές που κρίθηκαν συνταγματικά ορθές, απομένουν απώλειες συντάξεων ενός έτους έως δυο ετών. «Αυτή είναι η μέση αξίωση», κατέληξε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας πως είναι απόλυτα ρεαλιστικό ότι το Δημόσιο δεν έχει να δώσει αυτά τα ποσά, αλλά συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν δεν είναι θέμα του δικαστή. Αναφερόμενος στο ζήτημα των αιτήσεων, ο κ. Τσαγκαρόπουλος είπε πως «παγίως το ΝΣΚ θεωρεί τις αιτήσεις που δεν αναφέρουν ποσά αόριστες και χωρίς αποτέλεσμα για διακοπή παραγραφής».

 

«Ο δικηγορικός κλάδος βάλλεται» είπε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός καλώντας τους συνταξιούχους να μείνουν μακριά από την «τοξική αυτή αγορά», όπως την χαρακτήρισε, με τα ομαδικά δικόγραφα σε μη εντολείς. «Η δημιουργία φρούδων ελπίδων δεν συνάδει με το δικηγορικό σώμα», τόνισε ο κ. Βερβεσός, ζητώντας να πάψει «το εμπόριο ελπίδας» και συμπληρώνοντας πως ο ΔΣΑ θα προβεί σε διώξεις για κάθε παραβατική συμπεριφορά.

 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος – εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος τοποθετήθηκε για το διεκδικούμενο χρονικό διάστημα λέγοντας πως «από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, για τις κύριες συντάξεις ίσχυε κανονικά το παλαιό καθεστώς. Ο επανυπολογισμός του νόμου 4387 αρχίζει από 1/1/2019». Με το σκεπτικό αυτό ο κ. Μπούρλος κατέληξε πως η απόφαση του ΣτΕ το 2015 «καταλαμβάνει πλήρως το χρονικό διάστημα αυτό», δηλαδή από το 2015 μέχρι και το 2018.

 

O γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης σημειώνει πως «διεκδικούμε την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και μάλιστα έχουμε προσφύγει δικαστικά για τα αναδρομικά. Στο δημόσιο το μέτρο αφορά 560.000 μόνιμους υπαλλήλους και 60.000 συμβασιούχους. Να επισημάνω πως το θέμα εκδικάζεται στο ΣτΕ, ύστερα από την θετική απόφαση του έκτου τμήματος. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για να μην αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους».

 

Από την απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθούν και οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 01 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.