ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση στην ολική κατάργηση των capital controls στη συνάντηση ΤτΕ-Τραπεζιτών

16:20 - 08 Φεβ 2019 | Οικονομία
Παράταση στην ολική κατάργηση των capital controls στη συνάντηση ΤτΕ-Τραπεζιτών
Παράταση πήρε η ολική κατάργηση των capital controls στη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter στη σημερινή συνάντηση κρίθηκε ότι την παρούσα χρονική στιγμή λόγω της έντασης που επικρατεί γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων δεν είναι εφικτή μια περαιτέρω «χαλάρωση» στη μεταφορά – διακίνηση κεφαλαίων.

 

Συνεπώς, η πλήρης κατάργηση μεταφέρεται για μελλοντική στιγμή, όταν και θα έχει επέλθει κάποια βιώσιμη λύση για τα κόκκινα δάνεια.

 

Πιθανό να επανεξεταστεί η ολική κατάργηση των capital controls μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

 

Τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα 

 

-Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

 

-Επιτρέπεται χωρίς περιορισμό η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από το τραπεζικό κατάστημα.

 

-Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID), ανά τράπεζα.

 

-Επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπεται η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

 

-Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

 

-Εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:


•μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και

•εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά, από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

 

-Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

 

-Η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα επιτρέπεται.

 

-Η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων επιτρέπεται.

 

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 18:29 - 08 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.