ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PwC: Στο 1,5% βλέπει την ανάπτυξη το 2019

16:44 - 14 Φεβ 2019 | Οικονομία
PwC: Στο 1,5% βλέπει την ανάπτυξη το 2019
Υποτονική θα παραμείνει η ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά στην χώρα μας, εκτιμά η PwC, προσδιορίζοντας τη μεταξύ 1,5% και το πολύ 2%, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ελληνικής πολιτικής οικονομίας μέχρι το 2022 ώστε να χτιστούν τα θεμέλια για μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, αυτές θα κινηθούν με πολύ αργό ρυθμό ενώ θα παραμείνει στα πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαικό όρο.


«Δεν υπάρχουν οι επενδύσεις αυτή την στιγμή στην Ελλάδα που μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάπτυξη και γι' αυτό οι όποιοι δείκτες παραμένουν αναιμικοί και το επίπεδο των επενδύσεων δεν συμβαδίζει με υψηλή ανάπτυξη. Το υψηλό κόστος κεφαλαίου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι αργό στη διαδικασία μειωση των NPE's από τους ισολογισμούς και δεν μπορεί να παράσχει την απαραίτητη ρευστότητα και η έλλειψη επενδύσεων δημιουργεί τρείς σοβαρούς κινδύνους: δυσκολία πρόσβασης στις αγορές, υποτίμηση του ανταγωνισμού καθώς άλλες χώρες βελτιώνονται, δυσκολία στην εναρμόνιση με τις λειτουργικές και δημοσιονομικές πιέσεις», ανέφεραν οι επιτελείς της PwC, ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος και ο κ. Κυριάκος Ανδρέου, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PricewaterhouseCoopers, τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2018 άγγιξαν τα 5,5 δισ. ευρώ, με το κομμάτι των εξαγορών και συγχωνεύσεων να αντιστοιχεί σε συνολικά 51 συναλλαγές αξίας 3,8 δισ. ευρώ.

 

Από το υπόλοιπο των 5,5 δισ. ευρώ, 635 εκατ. ευρώ αφορούν την αξία των εταιρικών ομολόγων και 1 δισ. ευρώ τις ιδιωτικοποιήσεις. Ως προς το μέσο ύψος της συναλλαγής ήταν στα 75 εκατ. ευρώ, υψηλότερη κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι της περυσινής χρονιάς. Οι συναλλαγές στη ναυτιλία αποτέλεσαν το 22% της συνολικής αξίας των συναλλαγών, ενώ οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν το 1,8 δισ. ευρώ.

 

Η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του 2017, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο χώρο της ναυτιλίας, εν συνεχεία την ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το 2018 υπήρξε μεταστροφή από μικρές συναλλαγές σε μεγαλύτερης αξίας κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειναι ένα έτος με αυξημένη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 31% έναντι του 2017.

 

Η PwC αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εξαγορές, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ το 2019.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.