ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια στο τρίγωνο κυβέρνησης-τραπεζών-Βρυξελλών για την πρώτη κατοικία

09:09 - 20 Φεβ 2019 | Οικονομία
Παζάρια στο τρίγωνο κυβέρνησης-τραπεζών-Βρυξελλών για την πρώτη κατοικία
Ακόμη και μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και Βρυξελλών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και διάφορα σημεία όπου καταγράφονται κάποιες αποκλίσεις δεν είναι λίγα. Επίσης εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει αυτόματη αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη με το πέρας του Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η ισχύς του με το νέο καθεστώς και τη νέα πλατφόρμα, οπότε ίσως μια ολιγοήμερη παράταση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις είναι εντατικές ώστε να κλείσει η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σημείο όπου υπάρχει αναλυτική συζήτηση είναι το κατά πόσο θα υπάρξουν μηχανισμοί «αποκάλυψης» της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης του υπερήμερου δανειολήπτη, ώστε με εκποιήσεις να καλύψει τα ανοίγματά του. Σημειώνεται ότι ήδη στο νόμο Κατσέλη προβλέπεται η εκποίηση ακινήτων, για όποιον προστατευθεί για την πρώτη του κατοικία.

Επίσης άλλο ένα θέμα που έχει μπει στο τραπέζι είναι μια διαδικασία περιοδικής επανεξέτασης της οικονομικής κατάστασης του «προστατευμένου» δανειολήπτη ώστε πάντα να υπάρχει μια επικαιροποίηση των δεδομένων.

Τέλος σημείο όπου εστιάζουν όλοι είναι το πότε θα ξεκινήσει το νέο πλαίσιο και αν θα μπουν και τα εισοδήματα του 2018 για την ένταξη δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας.

Καλά λόγια

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στο θέμα των κόκκινων δανείων. «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τώρα μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. είναι σχεδόν το 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσοστό που παράγει αυτή η χώρα. Θα ήθελα να δω αυτό να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους όπως έχουμε θέσει για να επιτύχουμε» δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, στόχος είναι να μειωθούν τα NPLs κατά 15 δισ. μέχρι το 2021, ενώ η τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 5 δισ. το 2018.

«Όσο περισσότερα όπλα έχεις στο οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσεις το ζήτημα, τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Έχουμε περιπτώσεις όπου τα funds ανταγωνίζονται και στη διαδικασία αυτή πρέπει να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά γι’ αυτά τα assets» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα τολμούσα να πω ότι μία από τις ενδιαφέρουσες κατηγορίες assets στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι τα NPLs».

Θετικά αξιολογεί την προσπάθεια για το νέο πλαίσιο προστασίας η Deutsche Bank σε έκθεσή της.  Σημειώνει ότι το σχήμα προβλέπει μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται στις 250 χιλ. ευρώ και το νέο κριτήριο που αφορά το όριο του δανείου, που θα πρέπει να είναι κάτω των 130.000 ευρώ, αλλά και τα νέα κριτήρια για το εισόδημα.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι, με βάση την ανάλυσή της, το σχέδιο είναι πιο θετικό για την Εθνική Τράπεζα, καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της αποτελείται από ενυπόθηκα δάνεια, ακολουθούμενη από την Αlpha Βank με 34% και την Τράπεζα Πειραιώς με 24%.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει ο οίκος, πρόκειται για θετική εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών στο σύστημα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 20 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.