ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καταιγίδα» νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι το Πάσχα

17:36 - 26 Φεβ 2019 | Οικονομία
«Καταιγίδα» νομοσχεδίων στη Βουλή μέχρι το Πάσχα
Πλούσιο προβλέπεται το κοινοβουλευτικό μενού μέχρι τα τέλη Απριλίου που θα κλείσει η Βουλή για το Πάσχα, με μπαράζ νομοσχεδίων οικονομικού ενδιαφέροντος να έρχονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.

Άμεσα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, υπό την πίεση των ημερομηνιών εξόδου στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται από σχεδόν καθημερινά… παζάρια μεταξύ τραπεζών, θεσμών και κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μέσα στο Μάρτιο πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις. Πιο θολά είναι τα νερά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε 120 μηνιαίες δόσεις, που αναμενόταν μέχρι τον Απρίλιο, καθώς ουσιαστικά δεν έχει τεθεί υπόψη των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου καλείται να επιδοθεί έως τις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενόψει και του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Ανάμεσα στις βασικές εκκρεμότητες βρίσκονται οι διορισμοί των γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, και η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα -μετά την αποτυχία του πρώτου- καθώς η συμφωνία της ελληνικής  πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι «θέμα ημερών». Οι Βρυξέλλες πάντως πιέζουν ώστε ο διαγωνισμός να υλοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν και οι προσφορές για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου (50,1%) των ΕΛΠΕ. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού υπολογίζεται το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.