ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν παροχές, προσλήψεις, clawback και φόροι

10:00 - 28 Φεβ 2019 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν παροχές, προσλήψεις, clawback και φόροι
Παρατηρήσεις και προαπαιτούμενα βάζει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να να δώσει το Eurogroup στη συνεδρίασή του, στις 11/3, πράσινο φως στην εκταμίευση 970 εκατ. για τα μέτρα ανακούφισης του χρέους.

Σε σχέση με τις παρατηρήσεις γίνεται ειδική μνεία για τα μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα όπως οι προσλήψεις. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση  καταγράφεται των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων κατά 50% την τελευταία διετία ιδίως σε ΝΠΙΔ, ενώ το 2018 σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου προσλήψεων συνολικά κατά 1.075 άτομα. Οι συμβασιούχοι από 59.731 στο τέλος του 2017 έφτασαν τους 64.911 στο τέλος του 2018.

 

Επίσης η Επιτροπή εστιάζει στο ότι υπάρχει μια αύξηση των δαπανών κοινωνικού μερίσματος από τα 710 εκατ. ευρώ στα 782 εκατ. ευρώ αλλά και μια υποψία δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω των πρόσφατων παροχών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

 

Η βόμβα του clawback

 

Επιπλέον η Κομισιόν βάζει μια σειρά από προαπαιτούμενα – μεταρρυθμίσεις κάποια από τα οποία δρομολογούνται, όπως το κτηματολόγιο ή η εφαρμογή του Target Model στην αγορά ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανάγκη αποπληρωμής έως τον Ιούνιο του clawback της προηγούμενης χρονιάς, που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Το όλο πλέγμα αναγκαστικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας φτάνει το 1.4 δισεκ. (rebate – clawback) - σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Με δεδομένο, μάλιστα,  ότι πολλές εταιρίες δεν καταβάλλουν το τίμημα του clawback πους τους αναλογεί λόγω δυσχέρειας δυνητικά μπορεί να αποτελέσει μια δημοσιονομική βόμβα.

 

Οι φόροι

 

Άλλο ένα αγκάθι όπου εστιάζει η Κομισιόν είναι η υπερφορολόγηση. Μάλιστα αναφέρει ότι συνολικό ποσοστό φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και είναι ήδη υψηλότερο από τους εταίρους.  Επαναφέρει δε το ζήτημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μείωσης φόρων και εισφορών με μείωση του αφορολογήτου.

 

«Το φορολογικό σύστημα επιβάλλει υψηλά βάρη στις επιχειρήσεις και στα χαμηλόμισθα νοικοκυριά με παιδιά, κάτι που υποσκάπτει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και αποθαρρύνει την απασχόληση», τονίζει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εργασία επιβαρύνεται συνολικά με 41% έναντι μέσου κοινοτικού όρου 36%.

 

«Εκτός από τον υψηλό φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, όλοι οι επιτηδευματίες, που είναι ενεργοί για περισσότερα από 5 χρόνια, πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα τέλος 650 ευρώ, ανεξαρτήτως της κερδοφορίας τους, όπως επίσης σχετικά υψηλά και περίπλοκα τέλη χαρτοσήμου», προσθέτει η Κομισιόν, παρατηρώντας ότι παρά την υψηλή φορολογία (6η υψηλότερη στην Ε.Ε.), τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις κινούνται στο μέσο όρο.

 

Επίσης αναφερόμενη στις εισπράξεις ΦΠΑ, τονίζει ότι κινούνται στα 5-6 δις ευρώ το χρόνο, παρά τις όποιες καλές προσπάθειες. Σημειώνει μάλιστα ότι οι ειδικοί συντελεστές που ισχύουν μόνο σε 5 νησιά του Αιγαίου δημιουργούν συνθήκες  φοροδιαφυγής.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.