ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση στην Ευρωζώνη

17:14 - 02 Μαρ 2019 | Οικονομία
Μπαρόζο: Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση στην Ευρωζώνη
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Ο Jose M. Barroso, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «είμαι επίτιμος πολίτης των Δελφών και χαίρομαι που η πόλη αυτή είναι γνωστή και για το Φόρουμ των Δελφών».

Στο πλαίσιο του φόρουμ μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κορυφαίος αξιωματούχος της οποίας υπήρξε ο ίδιος για 10 περίπου χρόνια.

Ο κ. Barroso αναφέρθηκε στους σύγχρονους κινδύνους που «απειλούν» της Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στους οποίους κατέταξε το Brexit, την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και τον αναδυόμενο λαϊκισμό και εθνικισμό.

Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε ότι «Όταν προέκυψε η κρίση του κρατικού χρέους το 2012 προσκάλεσα κάποιους γνωστούς ηγέτες από την Ευρώπη και τους ρώτησα πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και όλοι απάντησαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αποχωρήσει». «Σήμερα», συνέχισε, «η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η ελληνική περίπτωση ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση, επώδυνη κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και συναισθηματικά μπορώ να πω. Τότε, πολλοί έλεγαν ότι η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη αλλά η Ευρωζώνη δημιούργησε τα εργαλεία για προγράμματα στήριξης και η χώρα παρέμεινε στην Ένωση». «Τέτοια εργαλεία», πρόσθεσε, «δεν θα είχα προκύψει αν δεν είχε έρθει η κρίση».  

Για την ασφάλεια στην Ευρώπη είπε ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες, το Brexit, ο Τραμπ και ο Πούτιν, αναφέροντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. 

«Το μέλλον», είπε, «είναι ανοιχτό και τίθεται θέμα ηγετικών μορφών και καθοδήγησης κάτι που λείπει πιστεύω από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Για όσους επικρίνουν την Ευρώπη», σχολίασε, «τους καλώ να σκεφτούν την Ευρώπη του χθες».

Χαρά Κάνδηλα
Τελευταία τροποποίηση στις 18:01 - 02 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.