ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS Στουρνάρα για επενδύσεις και... καρφιά για Πολάκη

20:22 - 02 Μαρ 2019 | Οικονομία
SOS Στουρνάρα για επενδύσεις και... καρφιά για Πολάκη
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σε μια συζήτηση με την Liz Alderman, Chief European Business Correspondant των New York Times της Γαλλίας ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι αναγκαίες για την ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε ακόμα στον τραπεζικό τομέα Ελλάδας και Ευρώπης, αλλά και για την πρόσφατη κόντρα του με τον Παύλο Πολάκη.

Αρχικά, ο Διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι «Για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια πρέπει να έχουμε ανάπτυξη και για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις». Οι κορυφαίες μεταρρυθμίσεις για τον ίδιο αφορούν το δημόσιο τομέα και τη νομοθεσία για προσέλκυση ξένου κεφαλαίου: «Χρειαζόμαστε ξένες άμεσες επενδύσεις», υπογράμμισε με έμφαση

«Είναι πολύ πιθανό να διαπραγματευτούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα όμως αυτό δεν είναι η αρχή, αλλά το τέλος», ανέφερε σχολιάζοντας τη σχετική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών εξήγησε ότι «Οι τράπεζες ήταν τα θύματα σε αυτή την κρίση, δεν την δημιούργησαν. Έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν. Διατηρήσαμε τις καταθέσεις, κεφαλαιοποιήθηκαν και ενώθηκαν. Είναι αντιμέτωπες με το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Για τα «κόκκινα» δάνεια ανέφερε ότι «Το 70% των αιτιών των NPL’s ευθύνεται στην κρίση, το υπόλοιπο στις ανεύθυνες πολιτικές για τους κακοπληρωτές. Οι τράπεζες ξεκίνησαν μια καλή προσπάθεια από το 2016 αλλά η αναλογία των NPL’s παραμένει στο 40% των συνολικών δανείων. Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να το μειώσουν αν δεν έρθουν συστημικές προτάσεις. Δύο τέτοιες εστάλησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ελπίζω αυτό να οδηγήσει σε βελτίωση».

«Η Ελλάδα έχει το πιο γενναιόδωρο σύστημα προστασίας στην Ευρώπη», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «Παρά την κρίση, αυτή η χώρα άντεξε γιατί από το παρελθόν υπήρχαν γερές πολιτικές πρόνοιας και το οικογενειακό πλέγμα προστασίας».

Ο ρόλος του τραπεζίτη και ο Πολάκης

«Είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα σήμερα. Πρέπει να είσαι ανεξάρτητος και να κάνεις πράγματα που δεν αρέσουν στις κυβερνήσεις γατί διαφέρουν οι ορίζοντες». Ωστόσο, πρόσθεσε «το μοντέλο των κεντρικών τραπεζών που έχουμε τώρα είναι πολύ καλύτερο από τις πολιτικές που είχαμε στο παρελθόν».

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για το τηλεφώνημα Πολάκη αναφέροντας ότι «Δεν είναι φυσιολογικό να καλείς τον κεντρικό τραπεζίτη και να ηχογραφείς το τηλεφώνημα. Η πράξη αυτή παραβιάζει όλα τα άρθρα σε Ευρώπη, Ελλάδα και ακόμα την κοινή λογική. Είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Αν έκανα διαφορετικά θα συνιστούσε παραβίαση. Αυτά που λέω ως κεντρικός τραπεζίτης είναι αποτέλεσμα δουλειάς και της ΕΚΤ και της ΤτΕ δεν είναι δική μου απόφαση και ιδέες».

Σχετικά με την πράξη αυτή και το περιστατικό που είχε συμβεί στο σπίτι του κατέληξε ότι «Αφήνω στη δικαιοσύνη και στους ανθρώπους να κρίνουν αυτές τις πράξεις, προσωπικά δεν επηρεάζομαι καθόλου».

Για την κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι «έχει βελτιωθεί. Η Ευρώπη έσωσε την Ελλάδα και της προσέφερε τη μεγαλύτερη οικονομία βοήθεια σε όλη την ιστορία της ευρωζώνης και τελικά τα καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις πιο δύσκολες μέρες της κρίσης. Η Ευρώπη κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση μέσα από τις πολιτικές της ΕΚΤ, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διάσωση της ευρωζώνης».

Αναφορικά με την επιβράδυνση στο κλείσιμο του 2018 σχολίασε ότι «Κατά μεγάλο βαθμό η επιβράδυνση στο τέλος του 2018 οφείλεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο «Tramp effect».

Για την αλλαγή ηγεσίας της ΕΚΤ είπε ότι «δεν είναι σωστό να έχουμε γεωγραφική επιλογή, επιλέγουμε τον καλύτερο. Ο Μάριο άφησε ένα πολύ σημαντικό κληροδότημα. Το να είσαι ηγέτης της ΕΚΤ χρειάζεται συνδυασμό παραγόντων και προσόντων. Είναι σαν τον ορισμό του καλού οικονομολόγου».

 Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 22:24 - 02 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.