ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχουμε χάσει το «τρένο» της ανταγωνιστικότητας; Κύριο

16:25 - 03 Μαρ 2019 | Οικονομία
Έχουμε χάσει το «τρένο» της ανταγωνιστικότητας;
Την ενότητα με θέμα "Βελτιώνοντας την διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" άνοιξε με την τοποθέτησή της η κα Deborah Wince Smith, President and CEO, Global Federation of Competitiveness Councils, USA στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Η κα Smith τόνισε ότι αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.  Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε 4 πυλώνες:  α) την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, β) την τεχνολογική καινοτομία, γ) τις επενδύσεις και δ) τις υποδομές ανταγωνιστικότητας (κεφαλαιαγορές, κανόνες, κράτος δικαίου, διακυβέρνηση). Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες προωθούν την ανταγωνιστικότητα.  Σε άλλο σημείο, η κα Smith σημείωσε ότι οι φόροι απωθούν τις επενδύσεις και ότι για να γίνει μία αγορά ελκυστική πρέπει να υπάρχει ένα φιλικό και σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο. «Δεν ξέρω άλλη χώρα σαν την Ελλάδα να έχει τόσο υψηλή φορολογία», είπε χαρακτηριστικά.  Τέλος σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ένας ηγετικός ρόλος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και να μειωθεί ο δημόσιος τομέας της χώρας.

Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού  Επιμελητηρίου και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας ανέφερε ότι είναι υποχρέωσή μας να διορθώσουμε το ασθενές θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τα χρόνια λιτότητας στη χώρα και σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 87η θέση παγκοσμίως στη λίστα ανταγωνιστικότητας. «Δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα θελκτικό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το ύψος των φορολογικών συντελεστών και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι δύο αποτρεπτικοί παράγοντες για επενδύσεις στην Ελλάδα.  Όμως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεφύγει από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να προλάβει τις εξελίξεις της εποχής και να ενστερνιστεί την τεχνολογία», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, Founding Partner και CEO της Stoiximan Greece, τόνισε ότι στην εταιρία του δεν θέλουν να «βλέπουν» εμπόδια αλλά ευκαιρίες.  «Είμαστε ήδη στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στη ψηφιακή εποχή, και πρέπει να  προλάβουμε το «τρένο της ανταγωνιστικότητας».  Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ρόλο και να χτίσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, να πάψουμε να είμαστε τόσο εσωστρεφείς.  Προβλήματα όπως το brain drain και η ανεργία θέλουμε να αποτελούν προκλήσεις για την εταιρία μας.  Ελπίζουμε οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, να επιστρέψουν σε αυτή και να επιτευχθεί το ανάποδο αποτέλεσμα, το brain gain», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι είναι ευθύνη όλων των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα και το δυναμικό της και να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. 

Ο κ. Νικόλας Λογοθέτης, Co-Founder and ChairmanConcordia Summit USA, είπε ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα πρέπει να είναι να αντιστραφεί το brain-drain και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. «Οι επενδυτές αναζητούν παντού στον κόσμο τα ίδια χαρακτηριστικά για να επενδύσουν:  υψηλές αποδόσεις, σταθερό περιβάλλον, λιγότερη έκθεση σε κίνδυνο.  Για το λόγο αυτό πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδος και να συμβάλουμε, έτσι ώστε το 25% του ΑΕΠ που «χάθηκε» στη κρίση να επιστρέψει στη χώρα.  Αυτό θα συμβεί αν βαδίσουμε στο «θετικό αναπτυξιακό μονοπάτι» με επιμονή στο χρόνο», συμπλήρωσε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.