ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος σε ΑΔΕΔΥ: Θα πληρώσουμε αν υπάρξει απόφαση ΣτΕ

15:43 - 05 Μαρ 2019 | Οικονομία
Άκαρπη χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ωστόσο όπως αναφέρεται εξετάζει πως θα γίνει η καταβολή των εφάπαξ ποσών από τα αναδρομικά.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε ότι η συνάντηση με τον υπουργό ήταν επί της ουσίας άκαρπη καθώς ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για πολιτική απόφαση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, όπως ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ δεν πήραν τις απαντήσεις που περίμεναν και για το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο, μετά την εκπνοή της παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος έως τα τέλη του έτους.

 

O κ. Πάιδας υποστήριξε πως «ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ακόμα και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ», αφήνοντας όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτό παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών, στον βαθμό όπου πρόκειται για μια εφάπαξ και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη. Μάλιστα, μετέφερε την εικόνα συζητήσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, με τους τελευταίους να εμφανίζονται διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο χορήγησης αναδρομικών, εφόσον δεν θίγονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, επί του συγκεκριμένου θέματος, αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο «παραβίασης» του ορίου 3,5% του ΑΕΠ, στον βαθμό όπου η απόφαση του ΣτΕ θεωρηθεί «εξωγενής παράγοντας», στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Ανάλογα με το χρονικό σημείο από το οποίο θα μετρήσουν τα αναδρομικά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται πως κυμαίνεται από 1,4 έως και 3,2 δισ. ευρώ.

 

Όσον αφορά τη μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Πάιδας, είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, τότε θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, μέσω των οποίων θα αποφεύγονται μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:21 - 05 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.