• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γκότσης για 10ετές: Η χαμένη εμπιστοσύνη αρχίζει να ανακτάται

18:30 - 06 Μαρ 2019 | Οικονομία
«Η επιτυχημένη δεύτερη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου για άντληση έως 2,5 δισ. ευρώ με προσφορά δεκαετών τίτλων, αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις διεθνείς αγορές», τονίζει για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσθέτει ότι «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, προσφορά έξι φορές περισσότερων κεφαλαίων, το ικανοποιητικό για το πρώτο δεκαετές επιτόκιο του 3,9% και κυρίως η σύνθεση της ποιότητας των επενδυτών, με υπεροχή των μακροπρόθεσμων (90%) από όλα τα μέρη του κόσμου έναντι των hedge funds, δείχνουν ότι η χαμένη εμπιστοσύνη από τα παραποιημένα στοιχεία που έστελνε η χώρα στους εταίρους μας πριν ξεσπάσει η κρίση, αρχίζει να ανακτάται.

 

Η επιτυχία αυτή εδράζεται κυρίως στη συνετή άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, στην ανοδική πορεία του ΑΕΠ εδώ και 7 τρίμηνα και τη θετική προοπτική του, καθώς και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και κυρίως από το άλμα των δύο βαθμίδων με σταθερή προοπτική της Moody's της περασμένης Παρασκευής. Χωρίς αμφιβολία σημαντικό ρόλο στην απόφαση των επενδυτών να εντάξουν τη χώρα μας στον επενδυτικό τους χάρτη έπαιξαν και οι καλές αποδόσεις».

 

Σε ότι αφορά, τώρα, τα οφέλη που προέκυψαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πάνω απ' όλα είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση των σχέσεών μας με τους σοβαρούς εκπροσώπους των αγορών. Επίσης, πολύ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της έκδοσης στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόσο για τις τράπεζες που θα θελήσουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω κυρίως της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων με ευνοϊκότερους τώρα όρους, ενώ στις αγορές Tier II και Senior η πρόσβαση θα είναι δύσκολη, αν προηγουμένως δεν προκύψουν σαφή αποτελέσματα από την εφαρμογή των προτάσεων του ΤΧΣ ή της Τράπεζας της Ελλάδος για μια δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο επόμενο διάστημα.

 

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, το ευνοϊκότερο επιτοκιακό περιβάλλον, που δημιουργείται μετά την έκδοση του 10ετούς, θα ευνοήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσδοκούν σε πιστωτική τραπεζική επέκταση με χαμηλότερο κόστος χρήματος για τη νέα περίοδο. Επιπρόσθετα, θετική θα είναι και η επίδραση στη νέα ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, ως μια νέα εναλλακτική της τραπεζικής χρηματοδότησης πηγή άντλησης κεφαλαίων. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως λέει, θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, θα λειτουργήσει ενισχυτικά των επενδύσεων και των εξαγωγών και θα επιδράσει ως προωθητικός μοχλός στην ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα βελτιωθεί η απασχόληση, τα εισοδήματα και οι προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman