ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για την 3η αξιολόγηση του Μαΐου

09:10 - 07 Μαρ 2019 | Οικονομία
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται για την 3η αξιολόγηση του Μαΐου
Στις 21 Απριλίου 2019 (Κυριακή των Βαΐων) είναι η τελευταία ημερομηνία που έχει ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει πρόωρες εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και της περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019. Διαφορετικά η τελευταία ημερομηνία εθνικών εκλογών είναι η 19η Οκτωβρίου 2019.

Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  προετοιμάζεται για τη τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που είναι  είναι τον προσεχή Μάιο και ήδη ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να έχει κλείσει 3  συγκεκριμένα θέματα.

 

Το πρώτο θέμα αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Πρόκειται για μία εμβληματική αποκρατικοποίηση που περιλαμβάνεται στην 5άδα των αποκρατικοποιήσεων που είναι πιο πιθανό να φέρουν έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση  κινείται με αργούς ρυθμούς. Εδώ το προαπαιτούμενο που καθυστερεί εντοπίζεται στην υλοποίηση των νέων σταθμών διοδίων, με το όποιο πολιτικό κόστος συνεπάγεται. Χωρίς του σταθμούς διοδίων δεν μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός, εξέλιξη που θέτει εκτός χρονοδιαγράμματος και αυτήν την παραχώρηση.

 

Το δεύτερο θέμα είναι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δηλαδή η πώληση του 50,1%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα και λόγω των επικείμενων εκλογών ο διαγωνισμός να καθυστερήσει ακόμη και να μην υλοποιηθεί εντός του 2019.

 

Το τρίτο θέμα της αξιολόγησης είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Bonus στις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που δεν άπτεται των πωλήσεων του Ταμείου καθώς ο διαγωνισμός διενεργείται  από την ίδια τη ΔΕΗ, αποτελεί ωστόσο βασικό προαπαιτούμενο για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

 

Ταυτόχρονα οι θεσμοί θα παρακολουθούν τη πορεία των <κόκκινων δανείων> με στόχο τη μείωσή τους, τη πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ θα εξετασθεί και πόσο έχει προχωρήσει η δημιουργία της πλατφόρμας για το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας που αντικατέστησε το νόμο Κατσέλη.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.