ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από Καθαρά Δευτέρα...25η Μαρτίου οι αποφάσεις για το 1 δισεκ.

09:50 - 12 Μαρ 2019 | Οικονομία
Από Καθαρά Δευτέρα...25η Μαρτίου οι αποφάσεις για το 1 δισεκ.
Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. από το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση του χρέους, έληξε η χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι διάφορες εκκρεμότητες σε σειρά ζητημάτων, όπως είχε γνωστό όλες τις προηγούμενες ημέρες, κράτησαν τους εταίρους από το να δώσουν «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των χρημάτων.

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας» ανέφεραν στελέχη του υπ. Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση χτες αργά το βράδυ και προσέθεσαν:

 

«Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου».

 

Για άλλη μια φορά πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, οι ιδιωτικοποιήσεις (πώληση μονάδων της ΔΕΗ, Εγνατία οδός), αλλά και πολλά σημεία για τον διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής.

 

Ειδικά για το θέμα της πρώτης κατοικίας οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που μπορεί να δημιουργήσουν «παράθυρα» σε τραγικούς κακοπληρωτές.

 

Εστιάζουν, ειδικά, στις προϋποθέσεις, υπαγωγής, στο ότι δε θα γίνεται πάντα ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα όλη η διαδικασία ένταξης, αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια. Είναι ενδεικτικό ότι με τις δηλώσεις του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έθεσε ζήτημα για τις διαδικασίες επιδότησης των δανειοληπτών.

 

Τα «αγκάθια»
 
Αναλυτικά οι θεσμοί έχουν ενστάσεις:
 
- Στα συμπληρωματικά περιουσιακά κριτήρια που θα εξετάζονται για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, δηλαδή τα επιπλέον ακίνητα, αλλά και οι καταθέσεις. Ουσιαστικά οι θεσμοί ζητούν πιο αυστηρό πλαίσιο για τους πραγματικά αδύναμους. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών, προβλέπει ότι το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας- πλην κύριας κατοικίας- δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του υπολοίπου δανείου, ενώ οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20-30% του υπολοίπου δανείου. 
 
- Την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στη ρύθμιση τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο προστασίας, θα πρέπει να αφορά μόνο στεγαστικά δάνεια. 
 
- Για το μηχανισμό αποτροπής ένταξης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι θεμσοί θεωρούν ότι δεν είναι πλήρως αποπροσωποποιημένη η διαδικασία και σε κάποια στάδια επεξεργασίας των στοιχείων των οφειλετών υπάρχει προσωπική διαπραγμάτευση. 
 
- Για τη διαδικασία της επιδότησης μέσω Κρατικού Προϋπολογισμού.
 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 12 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.