ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη Κατοικία: Εκλογές-περιουσιακά κριτήρια φέρνουν τους θεσμούς σε σκληρή γραμμή

08:41 - 19 Μαρ 2019 | Οικονομία
Πρώτη Κατοικία: Εκλογές-περιουσιακά κριτήρια φέρνουν τους θεσμούς σε σκληρή γραμμή
Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να έχουν σήμερα οι επικεφαλής των Θεσμών και στελέχη της κυβέρνησης για το θέμα του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά τις προσπάθειες, που εδώ και τρείς και πλέον μήνες καταβάλλονται, ακόμη, η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών δεν έχει καλυφθεί, ενώ βέβαια το κρίσιμο EWG, της επόμενης Δευτέρας, και το Eurogroup της 5/4 πλησιάζουν.

Άλλωστε, το ζήτημα έχει πέρα από την οικονομική του διάσταση έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς άπτεται του αριθμού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών, που θα πρέπει να προωθηθούν, εφόσον κλείσει το ζήτημα. Έτσι, η Αθήνα προσπαθεί, επικαλούμενη και σχετική κοινοτική νομολογία αλλά και τα στοιχεία των τραπεζών,  να απλώσει δίκτυ προστασίας σε όσο γίνεται  περισσότερους δανειολήπτες , εν όψει μάλιστα κι εκλογών, ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν με ελαχιστοποίηση των κριτηρίων να περιορίσουν το δυνητικό αριθμό αιτήσεων και να αποφύγουν «φαινόμενα συνωστισμού» όπως στο Νόμο Κατσέλη.

Πιο συγκεκριμένα οι θεσμοί προσπαθούν να αποτρέψουν την «κάλυψη» μέσα από το νέο πλαίσιο κακοπληρωτών αλλά και πολιτών που χρωστούν έχοντας έστω κι ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα οδηγεί σε εξπρές και όχι σε χρονοβόρες και προσωποποιημένες διαδικασίες. Επικαλούνται, δε, το Νόμο Κατσέλη,  όπου έχε οδηγήσει σε υπερφόρτωση των Ειρηνοδικείων και μεγάλες καθυστερήσεις.

Γι’ αυτό πιέζουν για μείωση του πήχη για τα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις στις 5.000 την ώρα που η κυβέρνηση βάζει τον πήχη στις 15.000- 20.000 ευρώ, αλλά και αξία υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας πολύ κάτω από τις 100.000 ευρώ, που λέει η κυβέρνηση) ώστε να  κατέβει  δραστικά η «δεξαμενή» όσων θα καταφύγουν .  Στόχος των θεσμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που έχουν γνώση ων συζητήσεων,  είναι να αποφευχθεί  μπλοκάρισμα της πλατφόρμας λόγω πλήθους αιτήσεων και οι κατά συνέπεια οι χρονοβόρες διαδικασίες που θα απαιτηθούν να κάνουν στη συνέχεια της κατάθεσης των αιτήσεων ο τράπεζες.

Παράλληλα οι θεσμοί βλέπουν ένα «γκρίζο» σημείο που μπορεί να φέρει χρονοτριβές. Δηλαδή το ο γεγονός ότι αν κάποιος, (ειδικά από αυτούς που έχουν καταθέσει και στον νόμο Κατσέλη αίτημα κι εκκρεμεί), απορριφθεί από την πλατφόρμα, έχει σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία, κι άλλα εργαλεία αποτροπής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στο τραπέζι πάντως η κυβέρνηση έχει βάλει μια πρόταση για πληρωμή του 30% της δόσης του δανείου, ώστε να αποφευχθούν εικονικές αιτήσεις. Επειδή όμως οι θεσμοί προσπαθούν να απλοποιήσουν και να μειώσουν τις προϋποθέσεις πιέζουν να κατέβει ε ο πήχης των περιουσιακών κριτηρίων ώστε να παρακαμφθούν ποικίλοι νομικοί σκόπελοι που βάζει ακόμη και το κοινοτικό δίκαιο και να ξεκινήσουν έτσι άμεσα πλειστηριασμοί.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 19 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.