ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλευση των θεσμών εν όψει eurogroup

12:19 - 27 Μαρ 2019 | Οικονομία
Έλευση των θεσμών εν όψει eurogroup
Η κατάθεση της τροπολογίας για το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να έγινε με εμφανή τη διάθεση συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εκπληρούται ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδηγεί στη δόση του 1 δισ. από τα μέτρα για το χρέος.

Υπάρχουν σημεία στη νέα ρύθμιση που οι θεσμοί βάζουν αστερίσκους, όπως η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλεπάλληλων αναστολών στους πλειστηριασμούς μέσα από ένα πλαίσιο νομικών ενεργειών που παρέχονται στον δανειολήπτη. Σύμφωνα, δηλαδή, με διάταξη,  «ο δικαστής του πρωτοβάθμιου ή του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η αίτηση, μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα, να εκδώσει υπέρ του αιτούντος, που κρίθηκε επιλέξιμος, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν ρύθμισε συναινετικά μία ή περισσότερες οφειλές του, προσωρινή διαταγή, που καταχωρίζεται κάτω από την αίτηση ή την έφεση ή την κλήση ή στα πρακτικά, με την οποία παρατείνεται η αναστολή της παρ. 1 μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Η προσωρινή διαταγή της παρούσας παραγράφου εκδίδεται εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση είναι βάσιμη, καθώς και ότι μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης η κύρια κατοικία του αιτούντα θα έχει πλειστηριαστεί» αναφέρει η ρύθμιση επί της οποίας έχουν ενστάσεις οι θεσμοί τονίζοντας ότι μπορεί να επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στις εκκαθαρίσεις των κόκκινων δανείων.

 

Η ελληνική πλευρά βέβαια υποστηρίζει πατώντας και στο ενωσιακό κεκτημένο ότι η αναστολή των πλειστηριασμών δεν εμποδίζει τη λήψη άλλων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις). Παράλληλα η Αθήνα έχει βάλει στο τραπέζι προς κάμψη των ενστάσεων των θεσμών την άρση του τραπεζικού αλλά και του φορολογικού απορρήτου σε βάθος 5 ετών. Βέβαια ένεκα και νέας εξόδου στις αγορές είναι εμφανές ότι η Αθήνα δε θέλει να πολώσει και γι' αυτό προχώρησε και σε σημαντικά βήματα αποδοχής των απόψεων των θεσμών.

 

Πάντως, όπως, έχει ήδη επισημανθεί το νέο πλαίσιο θα συζητηθεί εκτενώς τις επόμενες μέρες και αναμένεται να μπουν «ψιμυθιές» αλλαγών, όπως άλλωστε  προβλέπει το άρθρο 15 της τροπολογίας όπου και καταγράφεται η παραπομπή ζητημάτων σε υπουργικές αποφάσεις. Άλλωστε καταφτάνουν τεχνικά κλιμάκια των θεσμών την Πέμπτη στην Αθήνα και μεταξύ άλλων θα δουν και τις εκκρεμότητες με την πρώτη κατοικία εν όψει και της συνόδου του Eurogroup της 5ης Απριλίου. Επιπλέον τη Δευτέρα 1 Απριλίου έρχονται και οι επικεφαλής, για να «ξεσκονίσουν» τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται, βάσει της τροπολογίας, να εκδοθούν το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι μέχρι τις 5 Απριλίου να ανοίξει ο δρόμος για την δόση του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που αναμένει η Ελλάδα.

 

Σύμμαχος πάντως της ελληνικής πλευράς είναι και … οι ευρωεκλογές καθώς κανείς στις Βρυξέλλες δε θέλει μία κλιμάκωση σε ένα μέτωπο που έχει κλείσει προ πολλού για την ηγεσία της ΕΕ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 27 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.