ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανόδου συνέχεια στις τιμές των ελληνικών ακινήτων βλέπει η Moody's

14:07 - 02 Απρ 2019 | Οικονομία
Ανόδου συνέχεια στις τιμές των ελληνικών ακινήτων βλέπει η Moody's
Τροχιά αύξησης θα συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, αν και με ήπιους ρυθμούς, τους επόμενους 12-18 μήνες, εκτιμά ο οίκος Moody's, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τις τράπεζες και την αγορά των καλυμμένων ομολογιών. Στέκεται ωστόσο στα εμπόδια της ανάκαμψης, τα οποία περιλαμβάνουν τη γήρανση του πληθυσμού και την υπερφορολόγηση.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 1,5% το 2018, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα ετών, κυρίως χάρη στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων.

«Περιμένουμε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με μέτριους ρυθμούς σε ορίζοντα 12 έως 18 μηνών, κάτι που θα είναι θετικό για τις ελληνικές καλυμμμένες ομολογίες, τα RMBS και τις τράπεζες» τονίζει ο Miguel Lopez Patron, αντιπρόεδρος της Moody's, ο οποίος και συνυπογράφει την έκθεση.

Οι μέτριοι ρυθμοί όπως εξηγεί ο οίκος οφείλονται στους υψηλούς φόρους ακινήτων, τη συρρίκνωση του πληθυσμού, τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και την περιορισμένη επέκταση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να εστιάζουν στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ακόμη και έτσι όμως, η  άνοδος των τιμών θα περιορίσει τις απώλειες στις καλυμμένες ομολογίες, που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια, σε περίπτωση που οι δανειολήπτες κηρύξουν στάση πληρωμής και χρειαστεί να πωληθεί το ακίνητο.

Ο αντιπρόεδρος της Moody's, Νώντας Νικολαΐδης, υπογράμμισε επίσης ότι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθιστώντας ευκολότερη την πώληση χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» στεγαστικά. Επίσης, θα αυξηθούν τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν και να καταστήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, δεδομένης της υψηλότερης αξίας της ιδιοκτησίας τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.