ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλά νέα από την Κομισιόν για τη δόση

13:47 - 03 Απρ 2019 | Οικονομία
Καλά νέα από την Κομισιόν για τη δόση
«Πράσινο φως» στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, όπως αναφέρει η αναθεωρημένη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Την απόφαση αναμένεται να επικυρώσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται κατόπιν της ψήφισης από τη Βουλή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που διαδέχεται το νόμο Κατσέλη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους. Αναφερόμενη στο νέο πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι είναι μοναδικό για την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στην προαναφερθείσα επικαιροποιημένη έκθεση αναφέρεται επίσης ότι υπήρχαν εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα οι οποίες ωστόσο καλύφθηκαν. Συγκεκριμένα η Ελλάδα: 1) υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ, 2) προχώρησε σε επικαιροποίηση μέτρων για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPEs 3) υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει σύντομα η δευτερογενή νομοθεσία (σ.σ. υπουργικές αποφάσεις) 4) πήρε τα αναγκαία βήματα για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΤΧΣ 5) προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ 6) υιοθέτησε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ 7) πήρε μέτρα για να αρθούν εμπόδια την παραχώρηση της Εγνατίας και 8) υιοθέτησε σειρά μέτρων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Η Ελλάδα πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αφορούσαν το τέλος του 2018», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 Η εκταμίευση θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον κεφαλαιακό μαξιλάρι της χώρας και θα την διευκολύνει να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους από τις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 03 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.