ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ:«Βουνό» τα απροσδόκητα έξοδα για τα μέσα νοικοκυριά στην Ελλάδα

08:15 - 11 Απρ 2019 | Οικονομία
ΟΟΣΑ:«Βουνό» τα απροσδόκητα έξοδα για τα μέσα νοικοκυριά στην Ελλάδα
Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης, 9 στα 10 νοικοκυριά της μεσαίας τάξης έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. Επιπλέον, όπως, αναφέρεται  το 75% των μέσων νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμάται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα έξοδα. Αναλυτικότερα, στις 24 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ με διαθέσιμα στοιχεία, κατά μέσο όρο ένα στα δύο νοικοκυριά (47%) με μεσαία εισοδήματα, ανέφεραν δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους το 2016, ποσοστό το οποίο στην Ελλάδα φτάνει το 95% των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης.

Ως μέσο νοικοκυριό η μελέτη του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα από 7.894 έως και 21.050 δολάρια. Επίσης θέτει όρους σταθμισμένης αγοραστικής δύναμης με βάση το 2010 και σε νόμισμα δολαρίου για λόγους συγκρισιμότητας. Επιπλέον συγκρίνει τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί το 2016 για την κατάσταση των νοικοκυριών.

Έτσι σύμφωνα με την κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται μια θέση ψηλότερα από Τουρκία, Χιλή, Μεξικό, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Νότια Αφρική και Ινδία με  ένα ετήσιο εισόδημα 1.656 δολαρίων να αποτελεί το κάτω όριο της σχετικής εισοδηματικής ζώνης. Στο άλλο άκρο της κατάταξης, βρίσκεται το Λουξεμβούργο με θεωρούμενο εισόδημα μεσαίας τάξης 26.482 -70.620 δολάρια, η Νορβηγία και η Ελβετία .

Το ενδιαφέρον είναι ότι το «προνόμιο» των οικονομικών δυσχερειών δεν έχει μόνο η μεσαία τάξη της Ελλάδας. Έτσι σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης σε 18 ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ είναι οικονομικά «ευάλωτα». Δηλαδή έχουν δυσκολία να αντεπεξέλθουν σε απροσδόκητα έξοδα ή σε μια απότομη μείωση των εισοδημάτων τους.

Τα ποσοστά αυτά ποικίλουν ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκκινώντας από 12% στη Νορβηγία με την Ελλάδα να είναι πρώτη, όπως προαναφέρεται στην σχετική κατάταξη. Σε αντίστοιχη θέση με την ελληνική μεσαία τάξη είναι και η αντίστοιχη της Ουγγαρίας, κι έτσι συμπληρώνεται το ευρωπαϊκό δίδυμο που είναι το μόνο με τα συγκεκριμένα ποσοστά κινδύνου της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη. Μάλιστα τα ποσοστά που απαντώνται σε Ελλάδα και Ουγγαρία για τη μεσαία τάξη είναι παρόμοια με αυτά της ασθενέστερης οικονομικά τάξης. 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.