ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters:Το σαββατοκύριακο η συμφωνία Ελλάδας - ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή δανείων

10:50 - 13 Απρ 2019 | Οικονομία
Reuters:Το σαββατοκύριακο η συμφωνία Ελλάδας - ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που έχει λάβει σε μία προσπάθεια ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο» τονίζει ο αξιωματούχος στα πλαίσια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Το πρακτορείο τονίζει ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, Γερμανία και Ολλανδία αντιτίθενται σε μία τέτοια ενέργεια, εκφράζοντας ανησυχίες ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν πρόκειται να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.

Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, όπως δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι στις 3 Απριλίου είχε μεταδώσει ότι η Ελλάδα σκέφτεται την έκδοση νέου ομολόγου στα τέλη Ιουνίου, για να συγκεντρώσει χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως το 2024. Το επιτόκιο αυτών των δανείων φτάνει το 5%, ενώ εκείνα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μέσω του ΕSM, έχουν επιτόκιο 0,9%.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα έχει το «μαξιλάρι» των περίπου 27 δισ. ευρώ, ένα ποσό επαρκές έως το 2021, χωρίς άντληση χρημάτων από τις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:11 - 13 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.