ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT:Το πρωτογενές πλεόνασμα ένδειξη της Αθήνας να ευχαριστήσει τους επενδυτές

10:31 - 24 Απρ 2019 | Οικονομία
FT:Το πρωτογενές πλεόνασμα ένδειξη της Αθήνας να ευχαριστήσει τους επενδυτές
Στο πρωτογενές πλεόνασμα και την υπεραπόδοση του στόχου στην Ελλάδα αναφέρονται με δημοσίευμά τους οι Financial Times, μετά και την ανακοίνωση των χθεσινών στοιχείων της Eurostat.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,4% του ΑΕΠ αποτελεί «την πιο πρόσφατη ένδειξη της προσπάθειας της Αθήνας να ευχαριστήσει τους επενδυτές, ύστερα από μία δεκαετή κρίση χρέους, που την οδήγησε στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη». 

Οι FT επικαλούνται τα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν ότι όχι πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν 1,1% του ΑΕΠ το 2018 ύστερα από πλεόνασμα 0,7% το 2017, αλλά και έλλειμμα 5,6% το 2015. Σημειώνουν ότι «η επίσημη δέσμευση της Αθήνας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και η υπέρβαση του στόχου έχει να κάνει με την προσπάθεια για βιώσιμη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές». 

Και συμπληρώνουν ότι «Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα εξέδωσε το πρώτο δεκαετές της ομόλογο μετά την έξοδο από τα μνημόνια αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%», υπενθυμίζοντας πως «όταν πριν από εννέα χρόνια η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές αναγκάστηκε να ζητήσει στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.