ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι βασικές ημερομηνίες της ελληνικής οικονομίας μέχρι την 3η αξιολόγηση

08:10 - 30 Απρ 2019 | Οικονομία
Οι βασικές ημερομηνίες της ελληνικής οικονομίας μέχρι την 3η αξιολόγηση
Η εορτασική ραστώνη υποχωρεί από μεθαύριο Πέμπτη 2 Μαϊου, όταν ολοκληρώνεται και η απεργία της Πρωτομαγιάς. Οι ημερομηνίες μέχρι και την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι πυκνές για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Ας δούμε τις σημαντικότερες ημερομηνίες: το τριήμερο 6-8 Μαϊου (3η Μεταμνημονκή αξιολόγηση): Δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές οι θεσμοί ετοιμάζουν ταξίδι αστραπή στην Αθήνα στο πλαίσιο εκκίνησης της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε πολιτικό επίπεδο. 

Το κουαρτέτο θα βρίσκεται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην πρωτεύουσα για να «σκανάρει» μια σειρά από μεταμνημονικά προαπαιτούμενα με τα πιο σημαντικά να είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης, η εισπρακτικότητα των φόρων κ.α. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυλαία της 3ης αξιολόγησης έχει ήδη ανοίξει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που βρέθηκαν αρχές Απριλίου στην Ελλάδα και συνεχίζουν με τις διαβουλεύσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα και «ουρές» από την 2η αξιολόγηση μέσω τηλεδιασκέψεων. 

7 Μαΐου έξοδος στις αγορές: 

Στις αγορές των ομολόγων ετοιμάζεται να επανέλθει η κυβέρνηση αφού το «πακέτο» των καλών ειδήσεων (έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τo Eurogroup, πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ, επικείμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s) που έχει συγκροτηθεί και περιβάλλει την ελληνική οικονομία προσφέρεται για φθηνό δανεισμό από τις αγορές. 

Τα τελευταία σενάρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ομόλογο διάρκειας 3 ετών για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ. 

5 Ιουνίου 3η Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα δοθεί στην δημοσιότητα η 3η έκθεση από την Κομισιόν με τα βασικά συμπεράσματα για την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στην μεταπρογραμματική περίοδο από την οποία όπου θα κριθεί η δεύτερη εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ (ANFA΄s). 

13 Ιουνίου Eurogroup: Οι θεσμοί θα ενημερώσουν την υπουργική Σύνοδο για τα αποτελέσματα της 3ης αξιολόγησης στην Αθήνα ενώ θα συζητηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για τα ANFA΄s. 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.