ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή της πλατφόρμας του νέου ν.Κατσέλη–Τι κάνουν οι τράπεζες;

08:29 - 03 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Εν αναμονή της πλατφόρμας του νέου ν.Κατσέλη–Τι κάνουν οι τράπεζες;
Περίπου έξι μήνες θα έχουν στη διάθεσή τους όσοι δανειολήπτες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις μέριμνες της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη η σχετική διαδικτυακή εφαρμογή, όπου θα καταχωρούνται τα σχετικά δεδομένα και θα υποβάλλεται η αίτηση. Κι αυτό με το δεδομένο ότι ο νέος νόμος έχει ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Το όλο έργο, που είναι ιδιαίτερα σύνθετο, έχει πάρει πάνω της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που ήδη έχει στο «παλμαρέ» της μεγάλα ψηφιακά έργα όπως το taxisnet ή την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι επελέγη ως μονόδρομος η ψηφιακή εφαρμογή του νέου πλαισίου κι όχι μια ενδεχόμενη πρόωρη έναρξη της διαδικασίας υποβολών με χειροκίνητο τρόπο για λόγους αξιοπιστίας, συντονισμού και ταχύτητας. Ωστόσο ήδη ο νόμος ισχύει σχεδόν ένα μήνα και οι ενδιαφερόμενοι ακόμη δεν μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Γι' αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της πλατφόρμας και έναρξης εφαρμογής του νόμου, που είναι κι ένα από τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στις 6/5.

Εν αναμονή πάντως της νέας πλατφόρμας οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν μειώσεις τις «ταχύτητες» σε σχέση με του πλειστηριασμούς. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.790 πλειστηριασμοί, κατά 55% λιγότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Επίσης έως και τις 19 Απριλίου οι πλειστηριασμοί ανήλθαν στους 800. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 6.416 πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 9.613 πλειστηριασμοί ακινήτων κατά 33% περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σημειώνεται ότι 5.461 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2019, ενώ στόχος των τραπεζών είναι φέτος να διενεργηθούν περισσότεροι από 30.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Γιώργος Αλεξάκης  

Τελευταία τροποποίηση στις 08:52 - 03 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.