ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 120 δόσεις ποντάρει η κυβέρνηση για αλλαγή κλίματος – Στη ζυγαριά αφορολόγητο–μειώσεις φόρων

08:43 - 03 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Στις 120 δόσεις ποντάρει η κυβέρνηση για αλλαγή κλίματος – Στη ζυγαριά αφορολόγητο–μειώσεις φόρων
Την επαναφορά της δημόσιας συζήτησης στην οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση προεξάρχοντος του περιοδεύοντος στην πλέον δυνατή για τον ΣΥΡΙΖΑ περιφέρεια της Κρήτης, Πρωθυπουργού. Ήδη από χτες με αφορμή την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε έργα υποδομών στην «φτωχή» από τέτοια Κρήτη, δόθηκε το σύνθημα ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κομματική ομιλία του στα Ιωάννινα σημείωσε ότι το Σάββατο ή την Δευτέρα θα κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις για Ταμεία και εφορία.

«Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος, και συμπλήρωσε: «χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα.»

Σε αυτά με πρώτο τις 120 δόσεις άλλωστε ποντάρει η κυβέρνηση για να βγει από την «Πολακιάδα» και να ανακάμψει δημοκοπικά. Γι’ αυτό ήδη γίνεται μια εντατική προσπάθεια να εξειδικευτούν τα μέτρα αλλά και οι χρονοσειρές εφαρμογής με στόχο να δοθεί το «μήνυμα» σε ομάδες κρίσιμες για την εκλογική αναμέτρηση. Έτσι, η «μπάνκα» που αναμένεται να αξιοποιηθεί είναι ο δημοσιονομικός χώρος ύψους 5,5 δισ ευρώ σε βάθος τετραετίας, ως το 2022, όπως καταγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Στην πρώτη γραμμή είναι η εφαρμογή του παγώματος μείωσης του αφορολόγητου, που με βάση τον νόμο 4172 του 2017 έχει ψηφιστεί να πάει από τα 8.636, στα 5.600 ευρώ το 2020. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο ανακούφισης έχει ένα ισχυρό δημοσιονομικό αποτύπωμα που φτάνει στο 1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ).

Πέρα από το δημοσιονομικό χώρο, πού ήδη έχει χτίσει, πάντως, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα περάσει την κρίσιμη γι’  αυτήν πολιτικά διάταξη από το μόνιτορ των θεσμών καθώς υπολογίζει ότι θα δώσει ώση στην ανάπτυξη με αύξηση της ζήτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη επικαλούνται αναλύσεις ότι η στήριξη του εισοδήματος των χαμηλόμισθών δίνει ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ μέσω της κατανάλωσης. «H κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Προχωρά με βάση τις δυνατότητες, τη στιγμή που υπάρχουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις. Έτσι έγινε και με τις συντάξεις. Έτσι έγινε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Μάλιστα, μόνο από την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται ότι θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Έτσι στην τσέπη του πολίτη, και με την εξομάλυνση των ασφαλιστικών εισφορών, θα δούμε μια μικρή μεν αλλά υπαρκτή αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Έχουμε παράλληλα μείωση, όχι βέβαια με όσο καλές δουλειές θα θέλαμε,της ανεργίας. Πρέπει να εμπεδωθεί ένα πολιτικό αίσθημα. Ότι σταδιακά με προκοπή και σοβαρότητα με έγνοια για τον συμπολίτη μας, προχωράμε» τόνισε χτες στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Πάντως στη ζυγαριά των μέτρων έχουν και φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ vis a vis των επιβαρύνσεων από άμεσους φόρους σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες ή άλλα επιδόματα για ασθενείς ομάδες. Έτσι από Δευτέρα και στις συσκέψεις με το «κουαρτέτο» των θεσμών που επιστρέφει στην Αθήνα ενόψει της 3ης Αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, αλλά και με αναλύσεις για σχετικά πολιτικά οφέλη από συγκεκριμένα μέτρα σε κοινωνικές ομάδες, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 03 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.