ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Τα χρέη «πνίγουν» πολλούς Έλληνες

13:39 - 03 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Bloomberg: Τα χρέη «πνίγουν» πολλούς Έλληνες
Πολλοί Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά από προβλήματα λόγω υπέρογκων χρεών κι ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διαμορφώνεται στο 18,5%, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι μπορεί μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ελλάδας να έχει ανέβει στο 26% το 2019, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να χάνουν τα σπίτια τους.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, περισσότερες από 87.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί κατά 14,5%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή σχεδόν το 37% του πληθυσμού, οφείλουν στο κράτος 104,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αριθμός τριπλάσιος από τις οφειλές του 2010 που άγγιζαν τα 32,5 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πολίτες είναι εξαντλημένοι και πλέον δεν έχουν κουράγιο να «παλέψουν» για την ιδιοκτησία τους. Πολλές υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που κάποτε προσπαθούσαν να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλέον δεν αντέχουν την πίεση και τα παρατάνε. Αυτό υποστηρίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, που ειδικεύεται σε υποθέσεις πλειστηριασμών.

Οι τράπεζες από την άλλη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πίεση των «κόκκινων» δανείων, καθώς τα ποσοστά τους αγγίζουν τα 81,8 δισ. ευρώ. Προχωρούν σε πλειστηριασμούς από τις ανακτηθείσες κατοικίες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά μέχρι στιγμής οι βασικοί αγοραστές αυτών των ακινήτων είναι οι ίδιες οι τράπεζες - με λιγοστούς ακόμα υποψήφιους. Το 2018, περίπου 10.000 κατοικίες ή περίπου το 85% αυτών αγοράστηκαν από τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν ότι θα αγοράσουν περίπου 15.000 κατοικίες φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.