ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Ερώτηση-κλειδί για πλεονάσματα και Υπερταμείο

11:50 - 06 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Ευρωκοινοβούλιο: Ερώτηση-κλειδί για πλεονάσματα και Υπερταμείο
Με επείγουσα γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Εύα Καϊλή, αναρωτιέται αν υπάρχει παγκοσμίως ιστορικά άλλο παράδειγμα πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος που απαιτούν οι δανειστές, που να επιτεύχθηκε από δημοκρατικό καθεστώς.

Στην ερώτηση της, η ελληνίδα ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει ότι:

«Κατά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε δύο επαχθείς όρους:

Πρώτον: τη δέσμευση εθνικών περιουσιακών στοιχείων στο λεγόμενο «Υπερταμείο» που περιλαμβάνει ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους. Οι συμβολισμοί που το Υπερταμείο σηματοδοτεί υποδηλώνουν μια σχέση εξάρτησης που ο ελληνικός λαός δεν επιτρέπεται να υφίσταται, χωρίς αυτό να αποφέρει προστιθέμενη αξία στους δανειστές.

Δεύτερον: η Ελλάδα υποχρεούται να επιτυγχάνει, επί σειρά ετών, δημοσιονομικά πλεονάσματα, το μέγεθος των οποίων όχι μόνο φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί αλλά επιπλέον έχει υφεσιακή επίδραση και παρεμποδίζει την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επιτάχυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας.»

Και ερωτά ευλόγως την Κομισιόν:

«Υπάρχει παγκοσμίως ιστορικά άλλο παράδειγμα πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος που απαιτούν οι δανειστές, που να επιτεύχθηκε από δημοκρατικό καθεστώς;

Ποια είναι η προστιθέμενη αξία που αποφέρει το Υπερταμείο στη μνημονιακή σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές;

Ποια είναι τα περιθώρια αναπροσαρμογής της συνθήκης με νέα διμερή σύμβαση, στην οποία θα μειωθούν τα απαιτούμενα πλεονάσματα και θα καταργηθεί το Υπερταμείο;»

Λίγο «χλωμό» φαίνεται να απαντήσει η Κομισιόν, πριν τις ευρωεκλογές αλλά εάν απαντήσει….

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.