ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρεβλώσεις και δυσαρέσκειες λόγω μη μείωσης του ΦΠΑ σε καφέ-ροφήματα

09:02 - 09 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Στρεβλώσεις και δυσαρέσκειες λόγω μη μείωσης του ΦΠΑ σε καφέ-ροφήματα
Έντονη σύγχυση, αλλά και απογοήτευση έχει προκαλέσει στον κλάδο του καφέ η διαδικασία εφαρμογής των νέων συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρατηρείται από στελέχη της αγοράς, καταγράφεται ασάφεια για τον αν ο καφές, ένα είδος πρώτης ανάγκης (όπως επισημαίνεται) θα συμπεριληφθεί στο χαμηλό συντελεστή του 13%. Αργά χτες το βράδυ, βέβαια, πληροφορίες από του υπ. Οικονομικών παρέπεμπαν σε μη συμπερίληψη των ροφημάτων και του καφέ στο μεσαία συντελεστή ΦΠΑ και παραμονή τους στον υψηλό του 24%.

Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία δεδομένα και μετά από συσκέψεις και τεχνικές επεξεργασίες που έγιναν χτες με συμμετοχή στελεχών από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αναμένεται να «ακουμπήσει» τα τυποποιημένα βρώσιμα προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα τα όσπρια, τα ζυμαρικά, η ζάχαρη και το ελαιόλαδο, αλλά όχι άλλα όπως, ο καφές, το τσάι, το χαμομήλι και τα αναψυκτικά .

"Είδος πολυτελείας"

Στο φόντο αυτό, το κλίμα δυσαρέσκειας ήταν έντονο από χτες, στο κομμάτι  αυτό της επιχειρηματικότητας, που αφορά κύρια μικρού και πολύ μικρού μεγέθους οντότητες. Μάλιστα στελέχη του κλάδου μιλώντας στο Reporter.gr εξέφρασαν την απορία τους για  την επιλογή να εξαιρεθούν από την μείωση του ΦΠΑ τα ροφήματα  όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα, που βασίζονται σε ουσίες, όπως αναφέρουν, που χαρακτηρίζονται κατεξοχήν ως τρόφιμα σύμφωνα και με τον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών .

Μάλιστα τονίζεται ότι ο κλάδος των καφέ  - καφεκοπτείων έχει απορροφήσει χωρίς αυξήσεις στις τιμές την με το Ν. 4334/2015 δραματική αύξηση του επιβαλλόμενου συντελεστή Φ.Π.Α στα είδη καφέ, τσαγιού και σοκολάτας από το ποσοστό του 13% στο ποσοστό του 23% (και εν συνεχεία 24% ). Επίσης, όπως τονίζεται ο κλάδος έχει πληγεί βάναυσα από τη επιβολή ΕΦΚ (3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ  και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ) από την 1/1/2017 (Ν. 4389/2016). Μάλιστα το μέγεθος του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τον ΕΦΚ αποτελούν "παγκόσμιο ρεκόρ" φορολογικών επιβαρύνσεων για τον κλάδο διεθνώς.
 
Μια υφέρπουσα στρέβλωση

Σύμφωνα με τον κλάδο, πλέον, η καφεστίαση αντιμετωπίζεται ως διακινούσα είδη πολυτελείας την ώρα που αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινότητας ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι τα αποτελέσματα συνολικά από την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στην καφεστίαση δεν ήταν και τα αναμενόμενα κάτι που επανειλημμένως έχει κάνει «σημαία» η αντιπολίτευση χωρίς να λάβει απάντηση από την κυβέρνηση.

Μια άλλη παράμετρος που, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να λάβει υπόψη η κυβέρνηση στην επιλογή της για μη μείωση του ΦΠΑ, είναι το ότι ειδικά ο καφές «στο πόδι» - Take away πλέον αποτελεί βασικό είδος πρώτης ανάγκης, ειδικά για τους εργαζόμενους, κι όχι είδος πολυτελείας. Μάλιστα μεταξύ των εταιριών που έχουν αποκλειστικά ως αντικείμενο τον καφέ και αλυσίδων που έχουν και είδη, σφολιάτας και σνακς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω της μεγαλύτερης ευχέρειας των δεύτερων να «παίξουν» με συνδυαστικές προσφορές φαγητού – καφέ όπου το ένα σκέλος έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Ο κλάδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 60% των Ελλήνων απολαμβάνουν τον καφέ τους στο σπίτι ενώ το 40% εκτός σπιτιού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ στη βάση αποτελεσμάτων μελέτης της Nielsen «Elasticity Study».

Μεταξύ άλλων, η μελέτη επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ/ άτομο, στοιχείο που μεταφράζεται σε ετήσια κατανάλωση 5 δισ. κούπες.

Συνολικά καταναλώνονται 40.000 τόνοι, με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού (OOH) και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού (ΙΗ). Ειδικά η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού (IH) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ (τιμές καταναλωτή)

Τέλος, βάσει των καταναλωτικών προτιμήσεων των Ελλήνων, ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος έπεται με 30%, ενώ ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα (σύνολο κατανάλωσης εντός/εκτός σπιτιού).

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 09 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.