ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Θετική η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

09:12 - 09 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Moody’s: Θετική η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Θετικά αξιολογεί ο Moody’s το «πράσινο φως» που έχει λάβει η Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος (40%) του συνολικού δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόωρη αποπληρωμή δίνει τη δυνατότητα για μείωση των δαπανών των τόκων της Ελλάδας και παράλληλα επιμηκύνεται το προφίλ της μέσης ωρίμανσης του χρέους. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι πιστωτικά θετικά για το κράτος.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ καταλαμβάνουν μόλις το 2,6% του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων είναι αρκετά πιο υψηλές από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας και ιδιαίτερα αυτές προς την ευρωζώνη. Βέβαια είναι υψηλότερες και από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων βελτιώνει το προφίλ των ωριμάνσεων του χρέους, το οποίο είναι ήδη καλά δομημένο χάρη στη μακρά διάρκεια αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα πρόκειται να εξοφλήσει δάνεια αξίας 3,7 δις. ευρώ με μέσο επιτόκιο 5,3%, ενώ το μέσο επιτόκιο στα δάνεια των EFSF και ESM είναι μόλις 1,4%, με το κουπόνι στο πρόσφατο πενταετές και δεκαετές, που εκδόθηκε, να είναι 3,45% και 3,875% αντίστοιχα. Η χρηματοδότηση της πρόωρης αποπληρωμής θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια από το μαξιλάρι ρευστότητας.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο οίκος, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από Ιρλανδία και Πορτογαλία στο παρελθόν, συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις χώρες. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.