ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απ'το «φόρο που σκοτώνει το φόρο»,στη μερική στροφή στη ζήτηση

08:44 - 14 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Απ'το «φόρο που σκοτώνει το φόρο»,στη μερική στροφή στη ζήτηση
Ξεπερνά το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί φέτος το πακέτο παροχών σύμφωνα με όσα γράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη σχετική έκθεσή του. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τις μειώσεις ΦΠΑ αναφέρει ότι το κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 1,271 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2019. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας είναι για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ για το 2019.

Ωστόσο, όπως είναι προφανές, κάνοντας μετά την ακραία διαδικασία φορολόγησης μια «Κεϋνσιανή» στροφή, η κυβέρνηση ποντάρει στην τόνωση της ζήτησης για την κάλυψη των εσόδων που θα χαθούν. Είναι ενδεικτικό ότι χτες  ο Πρωθυπουργός  μιλώντας στο δελτίο του Alpha, τόνισε: «Αν τα μέτρα που ψηφίζουμε είναι μέτρα που δημιουργούσαν προϋποθέσεις εκτροχιασμού οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Δεν αντέδρασαν», είπε. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες κινούνται ανοδικά, με τους αναλυτές να προσθέτουν στους παράγοντες ανόδου των αποδόσεων, τις διεθνείς συνθήκες (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, Ιταλία) αλλά και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η στήριξη χαμηλών εισοδημάτων έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή στο μέτωπο της ζήτησης επιλέγουν μια πολιτική επέκτασης. «Μόνο από την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται ότι θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%» αναφέρει  ενδεικτικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης για να τεκμηριώσει την επιλογή της κυβέρνησης για τα μέτρα.

Σημειώνεται ότι η ετήσια δαπάνη στον προϋπολογισμό για την 13η σύνταξη ανέρχεται  στα 830 εκατ. ευρώ, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που θα ισχύσουν από Δευτέρα 20/5 στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα της τάξης των 441 εκατ. ευρώ για το 2019.

Τι θα γίνει το 2020

Για το 2020 οι απώλειες εισπράξεων μόνο από το ΦΠΑ (μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%) θα ανέλθουν στα 667 εκατ. ευρώ. Την  ίδια ώρα το 2020 ο δημοσιονομικός χώρος πέραν των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα θα φθάσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σε 0,4% του ΑΕΠ ή τα 800 εκατ. ευρώ.  Βέβαια υπάρχουν κι άλλα μέτρα για το 2020 που αφορούν τη μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, την επιδότηση έως 80% των εισφορών των νέων εργαζομένων έως 29 ετών, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ , την επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, τη  μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, την επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, τη μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς στο 10%.

Πάντως όλο το πακέτο μέτρων θα τεθεί για μια πρώτη συζήτηση επί τάπητος την Πέμπτη στο Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης τα τεκμηριώσει τις αποφάσεις για τ μέτρα ελάφρυνσης αλλά και το σχέδιο για τον ειδικό λογαριασμό ύψους 5,55 δισ. ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα.  Επίσης

Η ελληνική πρόταση, ωστόσο, μετά το πέρας των εκλογών θα τεθεί αναλυτικά στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα της υπουργικής συνόδου της 13ης Ιουνίου. Είναι προφανές ότι οι μετεκλογικές Ευρωπαϊκές πολιτικές ισορροπίες θα δώσουν και ένα τόνο για το ελληνικό αίτημα χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, έστω και δια της πλαγίας οδού.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.