ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Οι 12 προτεραιότητες για το μέλλον της Ελλάδας, ενόψει Ευρωεκλογών Κύριο

12:58 - 15 Μαϊ 2019 | Οικονομία
ΣΕΒ: Οι 12 προτεραιότητες για το μέλλον της Ελλάδας, ενόψει Ευρωεκλογών
Τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας σε συνάρτηση με το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος, ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, οι επικεφαλής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων τόνισαν την ανάγκη ισχυρής ελληνικής εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι οι αντιπρόσωποί μας θα κληθούν να υποστηρίξουν τις καίριες προτεραιότητες της παραγωγικής βάσης της χώρας, των εργαζομένων και όλων των πολιτών και ωθώντας σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Στο σχετικό κείμενο του ΣΕΒ για τις προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2019-2024, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Σε μια Ευρώπη που δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες οικονομικές υπερδυνάμεις, η ελληνική ανταγωνιστικότητα υπολείπεται ακόμη περισσότερο των υπόλοιπων εταίρων, με ευρείες αρνητικές προεκτάσεις. Την ίδια στιγμή, σχεδόν σε όλους τους τομείς και κατατάξεις στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με στάσιμη ή και φθίνουσα πορεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν οι «κατά ΣΕΒ» 12 βασικές προτεραιότητες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη:

  1. Συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές του EK και αναβάθμιση της εμπλοκής τους, με διεκδίκηση εισηγητικού ρόλου σε επιλεγμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
  2. Πολιτικές, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της βιομηχανίας στο 12% ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15%.
  3. Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας με απλό τρόπο που να ευνοεί τη σύγκλιση με την Ευρώπη και να αποτρέπει το ρυθμιστικό ζήλο (gold-plating) που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα.
  4. Αναμόρφωση των ενισχύσεων στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας, με τρόπο που να ενισχύεται η παραγωγή και να αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες, παράλληλα με χορήγηση της αντιστάθμισης, με τρόπο που θα διασφαλίζει προστασία από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2 και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
  5. Προστασία από τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή έκθεση σε ανταγωνισμό από χώρες και επιχειρήσεις χωρίς αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, παράλληλα με εισαγωγή παγκόσμιων μηχανισμών τιμολόγησης με κατεύθυνση την εναρμόνιση, και δημιουργία παγκόσμιας τιμής άνθρακα.
  6. Νέο ΕΣΠΑ που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, με σχεδιασμό για μετρήσιμη βελτίωση επιχειρηματικών χαρακτηριστικών και αναμόρφωση των ποσοστών Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών.
  7. Δράσεις και υποδομές για την ταχεία βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων στην κυκλική οικονομία ενόψει των νέων, φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  8. Διασφάλιση του μικρότερου δυνατού κόστος για φορολογούμενους και επιχειρήσεις από την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων εποπτείας των συστημικών τραπεζών και ουσιαστική πρόοδο προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
  9. Υποστήριξη για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων με νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, ενημέρωσης και αξιοποίησης καλών πρακτικών.
  10. Προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και την 4η βιομηχανική επανάσταση.
  11. Στήριξη της ικανότητας προσαρμογής στις νέες φορολογικές Οδηγίες με έμφαση στα σημεία που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων.
  12. Βελτίωση των επενδύσεων για την ολοκλήρωση των παραγωγικών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για το αστικό περιβάλλον, τα δίκτυα και τις υποδομές.

Ολόκληρο το κείμενο του ΣΕΒ: «Ευρωεκλογές 2019: Για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους» βρίσκεται στο Συνοδευτικό Υλικό.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 13:39 - 15 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.