ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναπροσδιορίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για χαμηλές περιουσίες

19:40 - 15 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Επαναπροσδιορίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για χαμηλές περιουσίες
Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ των φορολογουμένων με χαμηλή ακίνητη περιουσία, βάση της οποίας επαναπροσδιορίζεται το ύψος της μείωσης για ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου άνω των 60.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με το παρόν, αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε λαμβάνεται ολόκληρη, και αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Η τροπολογία περιλαμβάνει ότι «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου. Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή των μέτρων της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι τα μέτρα αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες τις οποίες γέννησαν η κρίση και τα μνημόνια, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον ελαφρύνσεων στο τέλος του χρόνου και σημείωσε πως «δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:39 - 15 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.