ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μάτι του ευρωπαϊκού κυκλώνα οι κυβερνητικές παροχές

09:15 - 17 Μαϊ 2019 | Οικονομία
Στο μάτι του ευρωπαϊκού κυκλώνα οι κυβερνητικές παροχές
Προειδοποιήσεις και ανησυχίες εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης από το χθεσινό Eurogroup, όσον αφορά τις προαναγγελθείσες παροχές της ελληνικής κυβέρνησης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόκλιση της Ελλάδας από τον δημοσιονομικό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο «πόδι» του Ευκλείδη Τσακαλώτου παρουσίασε τους βασικούς άξονες των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, εισπράττοντας τις αυστηρές αντιδράσεις των θεσμών.

«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης, θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. Ο ίδιος είπε ότι ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ΕΜΣ καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά».

Έμμεση προειδοποίηση απηύθυνε στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις της. «Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτά συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη», τόνισε, προσθέτοντας ότι αναμένει «πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και παρέπεμψε στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ορισμένα από τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να έχουν «σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», εννοώντας στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. «Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχίσουμε το διάλογο και αυτό κάνουμε με τις ελληνικές αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανησυχίες εξέφρασε εκ νέου και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στους Financial Times. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές, πρόσθεσε, κρούοντας καμπανάκι πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.