ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ το α΄τρίμηνο του 2019

08:40 - 04 Ιουν 2019 | Οικονομία
ΕΛΣΤΑΤ: Ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ το α΄τρίμηνο του 2019
Τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2019 ανακοινώνει σήμερα λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην ανάπτυξη του ΑΕΠ στο ¼ του 2019 και εάν θα υπάρξει επιβεβαίωση των εκτιμήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ για ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του 2019 που δεν θα υπερβεί το 2% με 2,1%.

Η σημαντικότερη ωστόσο εξέλιξη για τη πορεία της Ελληνικής οικονομίας είναι η αυριανή έκθεση της Κομισιόν (έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, έκθεση εαρινού εξαμήνου με τις δημοσιονομικές προβολές και έκθεση και τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες). Στις συστάσεις των εν λόγω εκθέσεων είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει σαφής αποτύπωση του δημοσιονομικού κενού που προκαλείται λόγω της "παροχολογίας" της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, θα γίνεται αναλυτική αποτύπωση των μέτρων και του κόστους τους (1,2% του ΑΕΠ μόνο φέτος), ενώ θα περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που είτε δεν προχώρησαν είτε έχουν καθυστερήσει.

Απών ο Χουλιαράκης στο χθεσινό Eurogroup

Aίσθηση προκάλεσε η απουσία του Έλληνα Εκπροσώπου από το χθεσινό Euroworking Group. Στη θέση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη που επιστρέφει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα στις ΗΠΑ, ταξίδεψε το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Λευτέρης Τσερκέζης.

Τα προαπαιτούμενα

Οι δεσμεύσεις του 1ου τριμήνου του 2019 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πλήρη διασφάλιση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και την ολοκλήρωση την διαδικασίας στελέχωσης του Δημοσίου και την αξιολόγηση της διαδικασίας κινητικότητας.

Οι 9 δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα του 2019 σύμφωνα με τη δ’ μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι οι εξής:

* Μία νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.
* Εναρμόνιση με τη σύσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.
* Ιδιωτικοποιήσεις σε Μαρίνα Αλίμου και ΕΛΠΕ.
* Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας.
* Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα.
* Επιτάχυνση στις παρεμβάσεις αναφορικά με το Κτηματολόγιο.
* Ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας.
* Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών ΔΕΚΟ που ανήκουν στο "Yπερταμείο” σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται .
* Διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση του δημοσίου και ολοκλήρωση των τοποθετήσεων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 04 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.