ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ:Κριτική στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων-Συστάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο και ανάπτυξη

12:34 - 13 Ιουν 2019 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ:Κριτική στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων-Συστάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο και ανάπτυξη
Κριτική και συστάσεις επιφυλάσσει στην κυβέρνηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην Ετήσια Έκθεσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο ESM μπορεί να κάνει εκτεταμένη αναφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων, ωστόσο, καταγράφονται αστερίσκοι για τις μεταρρυθμίσεις και το αφορολόγητο. Ουσιαστικά, αδειάζει τις επιλογές της κυβέρνησης κάτι που και στο παρελθόν έχει κάνει ο χριστιανοδημοκρατικής απόχρωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αποστέλλεται, δε, το ανάλογο μήνυμα προς την Αθήνα, αντίστοιχο  με αυτό που πριν λίγο καιρό με αφορμή τα μέτρα είχε εκπέμψει ο επικεφαλής του Μηχανισμού και είχε συναντήσει τη σκληρή κριτική της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου«Σε αντάλλαγμα (σ.σ. των μέτρων για το Χρέος) υποσχέθηκε να μείνει κολλημένη στις μεταρρυθμίσεις, που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια του Προγράμματος, μεταξύ των οποίων να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 και να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ειδικά αυτούς που σχετίζονται με τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές» αναφέρει αυτή τη φορά ο γερμανός αξιωματούχος στην έκθεσή του.

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων, κάτι που έχει βέβαια παραδεχτεί και η Αθήνα, διακομματικά. «Ενώ οι φόροι εισοδήματος ήταν εύρωστοι, οι χαμηλότερες από το προβλεπόμενο δημόσιες επενδυτικές δαπάνες, επίσης ώθησαν το υπερπλεόνασμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και αναφορές στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, που κατά τον ESM περιορίζει το δημοσιονομικό χώρο για φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.

Σύμφωνα με όσα αναγράφει ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κ. Ρέγκλινγκ, (που είναι και ο βασικός δανειστής της χώρας),  η Ελλάδα θα πρέπει να κρατηθεί στον «ενάρετο» δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και να προωθήσει μέτρα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επίσης, αναφέρει ότι οι ήδη εφαρμοζόμενες ή θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την αγορά εργασίας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. μείωση του αφορολογήτου), θα πρέπει να διασφαλιστούν και δεν πρέπει να αναστραφούν.

Επιπλέον, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις και τονίζει ότι αν ανατραπούν μεταρρυθμίσεις- «κλειδιά», η προκαλούμενη δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί κυρίως με μεταρρυθμίσεις. Αναφορά κάνει η έκθεση και στο δημόσιο όπου, όπως τονίζει, χρειάζεται να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα αλλά και η ενίσχυση της επάρκειας των διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις καταλαμβάνουν, επίσης, μερίδιο στις αναφορές του ESM. Γίνεται δηλαδή λόγος για βελτιωμένη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, κάτι που, όπως τονίζεται, είναι κρίσιμο για την προσέλκυση εγχώριων κι ξένων επενδύσεων, καθώς και για την ενίσχυση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται η ανάγκη για περιεκτική στρατηγική μείωσης των “κόκκινων” δανείων και για ένα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να δανείσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Τέλος, σε σχέση με το χρέος αναφέρεται ότι ο δανεισμός από το Μηχανισμό σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις, εξοικονόμησαν μόνο στον Προϋπολογισμό του 2018 περί τα 13 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 7% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, που αποφασίστηκαν τον περσινό Ιούνιο, υπολογίζεται ότι θα μειώσουν  «το χρέος» κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:35 - 13 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.