ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Οι εκλογές θετικό ρίσκο για την πορεία της οικονομίας

17:13 - 27 Ιουν 2019 | Οικονομία
Citi: Οι εκλογές θετικό ρίσκο για την πορεία της οικονομίας
Θετικά αποτιμά τις εκλογές και την πορεία των επενδύσεων στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Citi, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ισχνή ανταγωνιστικότητα και τις ανεπαρκείς εγχώριες αποταμιεύσεις, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας.

Η Citi βλέπει ότι η βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα συνέβαλαν στο να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την οικονομία στην Ελλάδα, αν και δομικές αδυναμίες παραμένουν.

Η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που πέρασαν από προγράμματα, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες αποταμιεύσεις παραμένουν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας, αφότου οι πραγματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 65% μετά το 2007.

Η Citi τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, με τους τελευταίους να είναι ουσιαστικά η κύρια πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας.

Ο ρόλος της εκλογικής αναμέτρησης

Η ανάλυση επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα χρέους εξαρτάται κυρίως από την πολιτική. Με το 80% του χρέους να κατέχεται από τον επίσημο τομέα, η σχέση Αθήνας - Εταίρων παίζει καθοριστικό ρόλο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα απ’ ό,τι η οικονομία.

Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές ως «θετικό ρίσκο», η έκθεση επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι πιθανό να κερδίσει την αυτοδυναμία και σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εκλογές, το 2015, τα αρνητικά ρίσκα είναι πολύ πιο περιορισμένα, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των κομμάτων είναι υπέρ της συνεργασίας με τους εταίρους.

Η υπόσχεση της ΝΔ να μειώσει τους φόρους και η περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα βοηθά την τόνωση των ξένων επενδύσεων, γεγονός που μπορεί να συνεισφέρει τελικά στο να συμφωνήσουν οι πιστωτές της χώρας στη χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, διευρύνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.