ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης πυροδοτεί εντάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

20:23 - 03 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης πυροδοτεί εντάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ξέσπασε σήμερα Τετάρτη με φόντο το σχόλιο του δημοσιογράφου και υποψήφιου βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου για πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».

Τσακαλώτος: Αυτή την πιστωτική γραμμή αποφύγαμε και βγήκαμε στις διεθνείς αγορές

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι «Μετά τη "σαφήνεια" που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε ημέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το "μαξιλάρι ασφαλείας". Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ "θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή". Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ "το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί".

Τέσσερις ημέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του "μαξιλαριού ασφαλείας".

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το "μαξιλάρι ασφαλείας" των 34 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Τσίπρας: Θέλει ο Μητσοτάκης πιστοληπτική γραμμή στήριξης;

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω, παραπέμποντας σε πρωινές δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Παπαδημητρίου. «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας», είπε. «Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου». Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο.

Ζαχαράκη: Καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης» επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Ζαχαράκη με αφορμή σχετικές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος, Μπάμπη Παπαδημητρίου.

«Έχω μπροστά το πρόγραμμά μας και θυμάμαι πολύ καλά ό,τι έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης», υπογράμμισε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

«Επιδιώκουμε την καλύτερη πορεία της οικονομίας, η οποία φαίνεται κιόλας από την πορεία του 10ετούς και του 5ετούς ομολόγου. Ήδη από τις Ευρωεκλογές και μετά βλέπουμε μια ιστορική μείωση του 10ετούς. Το ίδιο ισχύει για το 5ετές και για πρώτη φορά και το 25ετές. Αντικατοπτρίζεται δηλαδή μια προσδοκία ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης πολιτικής αλλαγής», σημείωσε, σχολιάζοντας την πορεία των ομολόγων.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά χρέη, επεσήμανε ότι «η ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης, όλα τα στελέχη της, όλοι αυτοί οι οποίοι κατέγραψαν το πρόγραμμα, μιλούν εδώ και 3 χρόνια πριν αρχίσουν να συσσωρεύονται ακόμη περισσότερο τα ιδιωτικά χρέη, ήταν 85,2 δισ. το 2014 και είναι 140,1 δισ. το 2019. Οι μισοί φορολογούμενοι δηλαδή οφείλουν αυτή τη στιγμή, οι 4 στους 5 οφειλέτες, μέχρι 3.000 ευρώ. Εμείς, λοιπόν, έχουμε πει για πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για όλες τις οφειλές. Επέκταση και βελτίωση του προγράμματος των 120 δόσεων. Άνθρωποι οι οποίοι οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ, να μπορούν να μπαίνουν χωρίς καμία προϋπόθεση, με δόσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ και με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που αυτή τη στιγμή χρεώνονται».

ΝΔ: Δεν αποτελεί επιλογή η προληπτική πιστοληπτική γραμμή

Απάντηση ήρθε και από τον κύκλο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, με το σχόλιο ότι «Η ΝΔ πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε επίσης τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.