ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: «Καλωσόρισμα» στην κυβέρνηση με μηνύματα για πλεονάσματα, αφορολόγητο, παροχές

20:59 - 08 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Eurogroup: «Καλωσόρισμα» στην κυβέρνηση με μηνύματα για πλεονάσματα, αφορολόγητο, παροχές
Η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, λίγες μόνο ώρες μετά τις εκλογές που σηματοδότησαν πολιτική αλλαγή στη χώρα, ήταν σύντομη, ωστόσο, τα μηνύματα των αξιωματούχων ήταν ιδιαίτερα ηχηρά. "Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις", σημείωσε με νόημα ο Μάριο Σεντένο, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Τα πιο σκληρά λόγια ακούστηκαν ως είθισται από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε "ακρογωνιαίο λίθο" το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες από τις προεκλογικές παροχές που πέρασαν στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο. Για το αφορολόγητο, πάντως και την απόφαση να μη μειωθεί οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.

Αρχικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σίγουροι πως θα έχουν καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, ενώ άφησαν να εννοηθεί πως θα υπάρχει και χρόνος... προσαρμογής, καθώς μεσολαβεί το καλοκαίρι και οι κομβικές συζητήσεις θα γίνουν στο έκτακτο Eurogroup του Σεπτεμβρίου. Αυτό, όμως, δεν τους εμπόδισε από το να στείλουν τα μηνύματά τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν μια σχετικά σύντομη συζήτηση για την έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, καθώς χθες διεξήχθησαν εθνικές εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Ο ίδιος ανέφερε πως το Eurogroup προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, 

«Θα εξετάσουμε τα ζητήματα που θίγει στην έκθεση της Κομισιόν και γενικότερα θα συζητήσουμε την ευρύτερη πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως πως "οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις".

Πιο αυστηρός ήταν ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος παραδέχθηκε πως η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε πως "υπάρχει ανησυχία για κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες".

Χαρακτήρισε δε "ακρογωνιαίο λίθο" των συμφωνιών Ελλάδας-Θεσμών το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, μία θέση που είχε εκφραστεί και νωρίτερα από τις Βρυξέλλες, όταν Ευρωπαίος αξιωματούχους είχε σημειώσει πως ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018.

Αντίθετα, αναφορικά με το αφορολόγητο εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και σημείωσε πως οι θεσμοί περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις της νέας κυβέρνησης επί της φορολογικής πολιτικής.

Όσο για τα σημεία προβληματισμού της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως πέρα από τις προεκλογικές αποφάσεις των τελευταίων δύο μηνών, υπάρχει αστερίσκοι για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, αλλά και τις περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτά είναι λοιπόν τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες. Στο άμεσο μέλλον, άλλωστε θα έχουν την πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι αναμένονται στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα θα έρθει και ο ίδιος ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε μία επίσκεψη που αναμένεται ασφαλώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:12 - 08 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.