ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος

16:43 - 09 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Citi: Εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος
Ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των εκτεταμένων φορολογικών ελαφρύσεων για τις οποίες δεσμεύεται η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι περιορισμένος, σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi.

Συμπληρώνει ωστόσο ότι η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εφικτή, υπό μία προϋπόθεση. Να δείξει πρώτα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την προθυμία και την ικανότητα να προώθησει πολιτικά δύσκολα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή ακόμη και κάποια πρόσθετα μέτρα, ώστε να εξισορροπηθεί η γενναιοδωρία στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η Ελλάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης, δεδομένου ότι έπρεπε να ενημερωθούν επίσημα οι υπουργοί Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία μάλλον ήταν η χειρότερη από τις τρεις, προφανώς εξαιτίας των παροχών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Oι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και επικρίνουν τις προεκλογικές παροχές στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Citi. O επικεφαλής της Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε χθες πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, καθώς διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ «είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.