ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δημόσιο ο μεγαλύτερος οφειλέτης των ταμείων

11:01 - 30 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Στοιχεία σοκ για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας έρχονται στο φως αυτή την ώρα, σε ημερίδα που διοργανώνει η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως προκύπτει από την ομιλία του προέδρου της ομοσπονδίας. Γ. Κουτρουμάνη, στο τέλος του 2007, τα χρέη του δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν διαμορφωθεί στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν πέρυσι. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη και η αναθεώρηση του ΑΕΠ, το συνολικό χρέος του δημοσίου θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από το κράτος, τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν και οι επιχειρήσεις.

Στο σύνολο των Ταμείων εκτιμάται ότι οι οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. «Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία ρύθμιση οφειλών, που ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις, ανταποκρίθηκαν μία στις τρεις επιχειρήσεις, οι οποίες και θα πληρώσουν, στην καλύτερη περίπτωση, αυτά που οφείλουν σε 8 χρόνια» επισήμανε πριν από λίγο στην ομιλία του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές εκκρεμότητες με οφειλές προς και από τα Ταμεία στο τέλος του 2007 θα υπερβαίνουν τα 24 δις ευρώ.

 «Eκρηξη» καταγράφεται και στις δαπάνες περίθαλψης που επιβαρύνουν τα οικονομικά των ταμείων. Οι δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης στο διάστημα 2002-2006, εμφανίζονται αυξημένες κατά 93% (από 1,33 στα 2,56 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν εκτοξευτεί από τα 1,29 στα 1,805 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές ιατρικές δαπάνες, έχουν φουσκώσει σε ποσοστό 65% φτάνοντας στα 6,33 δις. ευρώ από 4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας εργαζομένων, αυτή τη στιγμή βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός αγοράς εργασίας περίπου 220 χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος και χαρακτηρίζεται «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς η ανασφάλεια είναι έντονη και πολύς κόσμος σκέφτεται να βγει άμεσα στη σύνταξη.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για το ύψος των συντάξεων που δίνονται στη χώρα

·Η μέση γενική κύρια σύνταξη θα είναι 617 ευρώ (περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων πλην Ο.Γ.Α.)
·Η μέση κύρια σύνταξη γήρατος θα είναι 712 ευρώ
·Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας θα είναι 507 ευρώ
·Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου θα είναι 472 ευρώ
·Στον Ο.Γ.Α. η μέση σύνταξη για το 2007 πρόκειται να διαμορφωθεί στα 360 ευρώ περίπου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.