ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά ο κύκλος των αξιολογήσεων για την Ελληνική οικονομία

08:38 - 12 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Ξεκινά ο κύκλος των αξιολογήσεων για την Ελληνική οικονομία
Εισερχόμαστε σταδιακά στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας για το τελευταίο πεντάμηνο του 2019. Ο οίκος Fitch, που διατηρεί σήμερα την υψηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, «ΒΒ-», δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αναβάθμιση στις 3 Αυγούστου 2019 . Το πιθανότερο σενάριο είναι η Fitch να αναμένει τα αποτελέσματα από το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προχωρήσει σε αναβάθμιση τον Ιανουάριο του 2020, σε «ΒΒ» ή «ΒΒ+», φέρνοντας την Ελλάδα 1 ή 2 σκαλιά αντίστοιχα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα».

Θα ήταν άλλωστε τεράστια έκπληξη αν η Fitch αναβάθμιζε την Ελλάδα με την κυβέρνηση να είναι λιγότερο από ένα μήνα στην εξουσία και την πολιτική αλλαγή να έχει ενσωματωθεί στον προηγούμενο «χρησμό» της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fitch εκτός από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη έχει το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή μιας συστημικής λύσης – όπως συνέβη σε άλλες χώρες με μεγάλο ποσοστό NPEs - θα λειτουργούσε θετικά στην αξιολόγηση της χώρας καθώς εκτιμάται από τον οίκο ότι θα επιτάχυνε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μετά την Fitch είναι η σειρά της Moody’ s να δώσει χρησμό στις 23 Αυγούστου. Όπως προκύπτει από τα σχόλια των αναλυτών του οίκου, η Moody’ s θα περιμένει, εκτός από τις μειώσεις φόρων, να γίνουν άμεσες κινήσεις και για την άρση των υπόλοιπων εμποδίων που διώχνουν τους επενδυτές, όπως η γραφειοκρατία και το δυσκίνητο δικαστικό σύστημα. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να περιμένει και η Moody’ s μέχρι τις αρχές του 2019, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία έκπληξη τον ερχόμενο μήνα.

Ο καναδικός οίκος DBRS θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ελπιδοφόρο για την πιστοληπτική αξιολόγησης της χώρας και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Η ατζέντα της ΝΔ έχει στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων ενώ ο Κ. Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, μέτρα που σύμφωνα με τον οίκο θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.