ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Potocnik

11:25 - 30 Μαϊ 2007 | Οικονομία
Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Επιστήμης και Έρευνας, Janez Potocnik, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Αύριο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και στη συνέχεια ο Επίτροπος θα απευθύνει ομιλία στα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής με τίτλο: “Knowledge: Europe’s most precious commodity”.

Αργότερα, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ την ίδια ημέρα θα επισκεφτεί το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας, όπου θα ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του ιδρύματος.

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Επίσημη Παρουσίαση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (2007-2013) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος με τίτλο ομιλίας: “Changing research for a changing world” και η καθηγήτρια Helga Nowotny, αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νεοσυσταθέντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council).

Το θέμα της ομιλίας της θα είναι: “The ERC: the contribution of frontier research to the European Research Area”.

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (2007-2013) αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Οι ευρείς θεματικοί ερευνητικοί στόχοι του 7ου Προγράμματος Πλαισίου έχουν ομαδοποιηθεί σε τέσσερις κατηγορίες: «Συνεργασία», «Ιδέες», «’νθρωποι» και «Ικανότητες». Για κάθε κατηγορία έρευνας υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αντιστοιχεί στις βασικές περιοχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για την έρευνα. Όλα τα προγράμματα λειτουργούν μαζί έτσι ώστε να προάγουν τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο περιέχει μια σειρά από σημαντικές καινοτομίες σε σχέση με το προηγούμενο 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο όπως :

 * τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί την έρευνα αιχμής από μικρές ομάδες ή από μεμονωμένους ερευνητές,

* τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές πλατφόρμες και τις προβλεπόμενες κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν να φέρουν τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις πιο κοντά στην έρευνα

* την προώθηση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των περιφερειών στα ερευνητικά προγράμματα και τις ερευνητικές υποδομές,

* την απλοποίηση των διαδικασιών.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.