ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Το συντομότερο η άρση των capital controls

15:59 - 12 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Στουρνάρας: Το συντομότερο η άρση των capital controls
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρθούν τα capital controls δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» και πρόσθεσε ότι «το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση». Επανέλαβε επίσης την εκτίμησή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο στόχος.

Κοινό συμπέρασμα αποτελεί η θέση ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού γνωστοποιείται ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως πλέον δεν έχουν χρησιμότητα τα capital controls, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% που είναι ο στόχος, αλλά πρόσθεσε με νόημα «όπως ξέρετε αυτά αλλάζουν».

Στη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από το τραπεζικό σύστημα και το θέμα των κόκκινων δανείων, με τον διοικητή της TτΕ να τονίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο συστημικές λύσεις, εκ των οποίων η μία μόνο είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Επανέλαβε επίσης την άποψη της Tράπεζας της Ελλάδος ότι είναι καλό να γίνει χρήση και των δυο αλλά παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις επί του θέματος και τη χρονική διαχείρισή τους. 

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα για το τραπεζικό σύστημα και βέβαια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συνολικά. Για το τραπεζικό σύστημα συμφωνήσαμε πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, χρειαζόμαστε συστημικές λύσεις και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να εφαρμοστούν όλες οι εφικτές λύσεις. Συμφώνησα πλήρως για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για μεταρρυθμίσεις για να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 12 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.