ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Το πρόγραμμα της ΝΔ μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη

21:43 - 12 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Fitch: Το πρόγραμμα της ΝΔ μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη
Θετική είναι η αποτίμηση της Fitch Ratings για τη νέα μονοκομματική κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον οίκο, θα βοηθήσει στην επίτευξη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει ενδεχομένως μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά η διατήρηση μιας ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση, αναφέρει σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης.

Για την πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει ότι περιλαμβάνει περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας - μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις. Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, σημειώνει ο οίκος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων στις 23 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3% του ΑΕΠ). Το κόστος αυτό εκτιμάται ότι θα κατανεμηθεί σε τρία χρόνια.

Η δυσκολία εξισορρόπησης της δημοσιονομικής πολιτικής

Η ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση -πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το 2018- δημιούργησε χώρο για χαλάρωση των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ, τονίζει ο οίκος, συμπληρώνοντας ότι «Σε γενικές γραμμές, η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της δημοσιονομικής πολιτικής, που τώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην κακή εκτέλεση των κρατικών δαπανών για την επίτευξη της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό, αυξήθηκε πριν από τις εκλογές, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της μείωσης του ορίου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι».

Μείωση πλεονασμάτων και διάλογος με τους πιστωτές

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ωστόσο σύμφωνα με την Fitch ακόμη και με αυτή τη μείωση οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένουν υψηλοί.

Η νέα κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις για τα πλεονάσματα μετά από συμφωνία με τους πιστωτές, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων καθώς και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές.

Η Fitch προειδοποιεί ότι ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολος λόγω της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, ο οποίος αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.