ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιο σενάριο εξετάζει η νέα κυβέρνηση για τη μείωση ΕΝΦΙΑ

11:20 - 19 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Ποιο σενάριο εξετάζει η νέα κυβέρνηση για τη μείωση ΕΝΦΙΑ
Να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπει έκπτωση 30% στον φόρο, αλλά και να διατηρήσει καλό κλίμα με τους θεσμούς καλύπτοντας το δημοσιονομικό κενό του 2019 καταβάλει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουν συνολικό κόστος 852 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021. Ειδικότερα, όπως εκτιμάται, στον προϋπολογισμό του 2020 οι απώλειες εσόδων φτάνουν τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αγγίζουν τα 285 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις επαφές που είχε χτες με τους θεσμούς παρουσίασε το νέο σενάριο ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ που έχει το ίδιο κόστος με το αρχικό,  ωστόσο απλώνεται σε βάθος τριών ετών, καθώς οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ ξεκινούν από φέτος και σε ποσοστό 10%, ενώ αντίστοιχα κινούνται και το 2020 και το 2021.

Πάντως ακόμη εκκρεμεί το αν η μείωση του 10% θα αφορά όλους του ιδιοκτήτες, ακόμη και όσους έχουν μεγάλη περιουσία ή η μείωση θα είναι στοχευμένη με έμφαση στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να έχει κλείσει, (ιδανικά) το όλο θέμα καθώς οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ξεκινούν το Σάββατο και ο ίδιος θα ήθελε να δώσει ένα σήμα στην κοινωνία για έναν φόρο που στο παρελθόν αποτέλεσε «πολιτικό ολετήρα».

Μάλιστα αν αναιρεθούν οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 202.857 ευρώ χάνουν την έκπτωση έως 100 ευρώ στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η ανώτερη αυτή έκπτωση ισχύει για ιδιοκτησίες έως 60.000 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των ιδιοκτητών το όφελος είναι της τάξης των 50-70 ευρώ.

Από την άλλη πάντως ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί «στυλοβάτη» των εσόδων καθώς αποφέρει ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι θεσμοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες μειώσεων, αλλά πιέζουν για μεγαλύτερη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που όμως σε πολλές περιπτώσεις  σημαίνει νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:17 - 19 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.