ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Βλέπει αναπτυξιακό άλμα στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία

22:50 - 30 Ιουλ 2019 | Οικονομία
Moody's: Βλέπει αναπτυξιακό άλμα στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία
Η Ελλάδα (Β1) και η Κύπρος (Ba2) αναμένεται να σημειώσουν τα μεγαλύτερα άλματα στην ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, με την πρώτη να παραμένει η πιο αργά αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's.

«Η χαμηλή και αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την επόμενη δεκαετία θα αυξήσει την κίνδυνο χώρες να εμφανίζονται πιο ευάλωτες σε κρίσεις και σοκ και - μαζί με άλλους παράγοντες - θα περιορίσει τα πιστωτικά τους χαρακτηριστικά», σημειώνει η Moody's.

«Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της ΕΕ θα ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των χωρών, η γενική τάση μεταξύ των κρατών μελών είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή τους σε υποτονικά επίπεδα στη δεκαετία του 2020», δήλωσε ο Petter Bryman, αναλυτής και συντάκτης της έκθεσης.

«Οι χαμηλοί μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης επηρεάζουν την εκτίμηση της δυναμικής της οικονομίας και δυσκολεύουν τους κρατικούς φορείς να μεταφέρουν και να πληρώνουν ήδη αυξημένα δημόσια και ιδιωτικά χρέη» συνεχίζει και διαπιστώνει ότι «Αυτό θα περιορίσει τις πιέσεις προς τα πάνω, ή ακόμα και θα αυξήσει τις πιέσεις προς τα κάτω κατά την επόμενη δεκαετία».

Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται γενικά να παραμείνουν υψηλότεροι μεταξύ των χωρών που έχουν προσχωρήσει στην ΕΕ από το 2004 και σε πιο χαμηλά επίπεδα στις πιο προηγμένες οικονομίες. Ειδικότερα, η Μάλτα (Α2) και η Ιρλανδία (Α2) αναμένεται να παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, αν και οι δύο αναμένεται να παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της ΕΕ.

Οι δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να πιέσουν την ανάπτυξη της Γερμανία (Aaa) κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού στην ανάπτυξη θα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αν και η ανάπτυξη της προσφοράς εργασίας θα συνεχίσει να συμβάλλει θετικά ή ουδέτερα στην αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν στις μισές χώρες της ΕΕ κατά τη δεκαετία του 2020, η συμβολή της στη συνολική δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Κύπρο και την Ισπανία, συμπληρώνει η Moody's.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:26 - 31 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.