ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοικονόμηση κατ' οίκον: Από 16/9 οι αιτήσεις για β' κύκλο

08:12 - 01 Αυγ 2019 | Οικονομία
Εξοικονόμηση κατ' οίκον: Από 16/9 οι αιτήσεις για β' κύκλο
Διαδοχικά ανά ομάδα περιφερειών θα ξεκινήσει από τις 16 Σεπτεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ».

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου με τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε 250.000.000 ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις σε 20.000-25.000 κατοικίες. Μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400.000.000 ευρώ. 

Μόνο ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr. Η επιδότηση των παρεμβάσεων βασίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). 

Σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, η βασική αλλαγή έχει να κάνει με την κατάργηση του άνω ορίου στην 7η εισοδηματική κατηγορία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δικαίωμα επιδότησης έχουν και πολίτες με υψηλά εισοδήματα. 

Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ακινήτου με πολεοδομικές παρεμβάσεις θα πρέπει να έχει μπει σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολίτες, δηλαδή, που έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν από πολεοδομικές παραβάσεις, όπως ημιυπαίθριοι, υπόγεια κ.λπ., μέχρι και ολόκληρα αυθαίρετα, θεωρούνται επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αρκεί να έχουν πληρώσει το 30% του προστίμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.