ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΠΑ: Στόχος η ετήσια εκταμίευση 5 δισ. μέχρι το 2023

17:03 - 01 Αυγ 2019 | Οικονομία
ΕΣΠΑ: Στόχος η ετήσια εκταμίευση 5 δισ. μέχρι το 2023
«Μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται να έναν άθλο». Αυτό τόνισε σε σχέση με την πλήρη απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης κατά τη συνάντηση γνωριμίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Όπως είπε έως αυτήν τη στιγμή έχουν απορροφηθεί – δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 σχεδόν 5 δις. ευρώ από τα 22 δις. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%. «Στο υπουργείο αυτό δίνουμε αγώνα για να ξοδέψουμε σε αντίθεση με το υπ. Υγείας όπου ήμουν και προσπαθούσαμε να κόψουμε από παντού» είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη συνάντηση με τα ΜΜΕ ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Τσακίρης, μάλιστα, τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε. Και αυτούς που διαθέτουμε, είναι το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, έως ότου έχουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη, θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Επίσης όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης, αλλά και  ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η βάση του, θα είναι το νομοσχέδιο που βρήκε από τον κ. Δραγασάκη, τονίζοντας ότι δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε αυτά που έχουν γίνει.

Επί του θέματος των μικροπιστώσεων,  ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που απαγορεύεται ο θεσμός, ενώ σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Απλοποίηση διαδικασιών

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι σύντομα σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα υπάρχουν προβλέψεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τόνισε, δε, ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την πρόοδο της αδειοδότησης και το που «κολλάει» μια επένδυση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ενώ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ONEX η οποία έχει αποκτήσει και τα ναυπηγεία Σύρου.

Ανάσχεση στο brain drain

“Πρέπει να κάνουμε φιλικό το περιβάλλον ώστε να προσελκύσουμε επιχειρήσεις για να στήσουν κέντρα έρευνας εδώ. Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της έρευνας καθώς έχουμε πολλούς έτοιμους επιστήμονες. Να βάλουμε ένα τέρμα στο brain drain» τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας. Όπως είπε, στόχος είναι η διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά, ενώ εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:16 - 01 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.